V Nikaragui je vyhrožováno třem biskupům smrtí

19.8.2009 

?Církev v Nikaragui bude pokračovat ve svém poslání evangelizovat, nehledě na klima slovních útoků, zastrašování a vyhrožování smrtí třem biskupům.? Těmito slovy komentoval arcibiskup Managui, mons. Leopoldo Brenes, předseda biskupské konference Nikaragui, výhružky smrtí, které byly prostřednictvím dopisů a emailů adresovány mons. Juanu Adalbertu Matovi, biskupovi Esteli a místopředsedovi biskupské konference, mons. Bernardovi Hombachovi, biskupovi Granady a mons. René Sándigovi, biskupovi Chontales. ?Budeme pokračovat v naší práci, vždy a kdekoliv, zejména v tomto roce věnovaném kněžím?, dodal arcibiskup Brenes.

V Nikaragui v posledních dnech houstne napětí vyvolané slovním násilím a měsíce trvající intolerancí. Napětí začalo sílit loni v listopadu poté, co byly volby, které vyhrála vládní strana, označeny za ?málo průhledné a vyhrané podvodem?. Před několika dny někteří biskupové tvrdě odsoudili násilí proti lidem z místní nevládní organizace, která se nachází v blízkosti katedrály v Managui, a podpořili jejich aktivity. V tisku poté značně vzrostl počet útoků na církev a její představitele. Mons. Mata označil situaci za nebezpečnou pro celou zemi, která ?potřebuje žít a pracovat v harmonii? a proto považuje za nutné informovat o celé situaci prostřednictvím apoštolského nuncia Svatý stolec.

Mezitím předevčírem nikaragujský generální prokurátor pro lidská práva Omar Cabezas obvinil biskupa Granady z toho, že je ?agentem CIA a pracuje na destabilizaci vlády?. Mons. Hombach odmítl účast na polemice a omezil se na to, že obvinění označil za nesmyslné. Biskupové už několikrát žádali prezidenta Daniela Ortegu o zahájení ?národního dialogu?, který by zapojil do řešení situace všechny sféry země.

Mons. Brenes dodává: ?Znepokojuje nás, že rány, které se začaly hojit a zajizvovat, se dnes znovu otevírají. Nyní je na politických vůdcích, aby našli řešení situace. Politici mají v rukách řešení. Nám, jakožto Církvi, zbývá jediná cesta: modlit se, aby se naše rány neotevřely, a ty, které ještě existují, aby se zavřely?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.