Mons. Mazzolari: V Súdánu jsme zcela závislí na mezinárodní pomoci

31.8.2009 

Sucho, hlad, chudoba, křehký mír, miliony uprchlíků a válečných sirotků: toto je denní realita tragické situace života v Súdánu, největší zemi Afriky. Rozloha Súdánu je větší než polovina Evropské unie a žije zde přibližně 36 milionů obyvatel. Biskup města Rumbek na jihu země, mons. Cesare Mazzolari, o aktuální situaci v zemi pro Vatikánský rozhlas říká:

?V Súdánu je nyní mír, podepsaný před čtyřmi roky, ale je to mír velmi křehký a vystavený riziku mnoha konfliktů. Ten nejznámější se týká Dárfúru, ale na jih od Dárfúru existují další velice ohrožené zóny severního Súdánu a na jihu země pak existují mnohé menší konflikty, které ohrožují mír, a také dokazují, že tu existuje nějaký vnější činitel, možná ze severu, který tyto konflikty zapaluje, dodává zbraně a vnáší novou taktiku, vytvářející neshody a rozdělení mezi lidi. Ohrožuje to mír, zvláště vzhledem k volbám, které měly proběhnout v červenci 2009, ale nakonec k nim dojde v dubnu 2010.?

Co dělají církve v této pro Súdán tak důležité chvíli?
?Ekumenická rada církví zasedala v Chartúmu od 10. do 14. srpna, aby řekla dvě věci: vyzvala súdánské obyvatelstvo, zejména křesťany, aby se Bůh stal jejich hlavním zákonem, hlavní oporou našeho života v poslušnosti naší víře. Potom oslovila vládní představitele, aby měli rádi lidi a pracovali pro dobro všech, aby byli takovými vládci, které bychom mohli znovu volit. Kromě toho se Ekumenická rada církví obrátila k mezinárodnímu společenství, k zemím Afrického rohu a ke všem nevládním organizacím, operujícím v Súdánu, aby přišly do země a poučily náš zbědovaný lid, jak se dělají volby a potom na samotné volby také dohlédly a postaraly se o to, aby to byly volby pro opravdu všechny, a nejenom pro některé, a aby výsledky těchto voleb byly nakonec objektivní, mezinárodně uznané a nejenom schválené nebo rozhodnuté z Chartúmu, jako obvykle.?

Dotýká se chudoba obyvatelstva jenom jihu země anebo celého Súdánu?
?Chudoba vládně hlavně na jihu, ale situace chudoby zasahuje celý Súdán. Žijeme v té nejtíživější chudobě, ekonomie je opravdu v úpadku, takže mezinárodní společenství by mělo ověřit a vyhodnotit způsob, jak zasáhnout, aby se předešlo hladu, který se šíří také proto, že i příroda jakoby se stavěla proti nám! Neprší a jsme už v polovině období dešťů. Na jihu nikdo nic nevypěstuje, protože neprší a bude proto hlad. Jsme zcela závislí na mezinárodním společenství. Zejména Potravinový program OSN by měl zasáhnout, aby nasytil alespoň ty nejmenší, nejchudší a zachoval nás při životě, jako to dělal za války.?

Říká biskup Cesare Mazzolari o současné situaci v Súdánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.