Kard. Kasper: Ekumenizmus není luxus

5.9.2009 

Ve Friesingu skončil 13. mezinárodní kongres Renovabis, kde se letos diskutovalo o ekumenizmu. Mottem kongresu bylo ?Hledání jednoty, zachování různosti?. Účastnilo se jej 400 lidí z 28 zemí Evropy. Hlavní přednášky pronesl rumunský pravoslavný metropolita Josef a předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, kard. Walter Kasper. ?Ekumenizmus není luxus?, řekl přitom kardinál, přičemž poznamenal, že starost o jednotu církve jsou evangelní výzvou pro každého křesťana a nyní i politickou šancí Evropy.

?Východní církve podstatně ovlivnily rozvoj evropské kultury a totožnosti. Má-li být proto dnes Evropa něčím víc než vojensko-hospodářské uskupení, má-li být jednotou lidských srdcí, pak je třeba, abychom do tohoto sjednocování více zapojili východní církve.?

Kardinál Kasper však dále podotknul, že za posledních 40 let se v ekumenickém dialogu podařilo mnoho dobrého. V centru pozornosti letošního kongresu byly Ukrajina a pravoslavné církve v Evropě. Přítomnost mnoha delegací z východní Evropy podtrhovala jednotu, která je bez pravoslavných církví stěží myslitelná.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.