Nestačí věřit v Krista, ale následovat jej z lásky

13.9.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, Castel Gandolfo

I tuto neděli přijely do letní papežovy rezidence v malém městečku Castel Gandolfo zástupy lidí, které přesně v poledne Benedikt XVI. oslovil: Drazí bratři a sestry,
Tuto neděli, 24. v liturgickém mezidobí, nás Boží Slovo interpeluje dvěma zásadními otázkami, které bych shrnul takto: ?Kdo je pro tebe Ježíš Nazaretský?? A potom: ?Projevuje se tvá víra skutky či nikoliv??. První otázku nacházíme v dnešním evangeliu, tam kde se Ježíš ptá svých učedníků: ?A za koho mne pokládáte vy?? (Mk 8,29). Petrova odpověď je stručná a bezprostřední: ?Ty jsi Kristus?, to znamená Mesiáš, Bohu zasvěcený a poslaný spasit svůj lid. Petr a ostatní apoštolové tedy na rozdíl od většiny lidí věří, že Ježíš není jen velký učitel či prorok, ale mnohem více. Mají víru: věří, že v Něm je přítomen a působí Bůh. Avšak vzápětí po tomto vyznání víry, když Ježíš poprvé otevřeně oznamuje, že bude muset trpět a být zabit, postaví se samotný Petr na odpor této perspektivě utrpení a smrti. Ježíš jej proto musí mocně napomenout, aby mu dal pochopit, že nestačí věřit, že On je Bůh, ale je třeba jej z podnětu lásky následovat na stejné cestě, cestě kříže (srov. Mk 8,31-33). Ježíš nás nepřišel učit filosofii, ale ukázat nám cestu, jedinou cestu, která vede k životu.

Touto cestou je láska, která je výrazem pravé víry. Miluje-li někdo bližního z čistého a velkodušného srdce, znamená to, že opravdu zná Boha. Pokud však někdo říká, že má víru, ale nemiluje bratry, není pravým věřícím. Bůh v něm nepřebývá. Jasně to prohlašuje svatý Jakub v druhém liturgickém čtení této neděle: ?Když se (víra) neprojevuje skutky, je sama o sobě mrtvá? (Jak 2,17). V této souvislosti bych rád citoval svatého Jana Zlatoústého, jednoho z velkých církevních otců, kterého nám dnes připomíná liturgický kalendář. Právě v komentáři k citovanému úryvku z Jakubova listu píše: ?Někdo může mít pravou víru v Otce i Syna, stejně i v Ducha svatého, ale pokud nemá pravý život, neprospěje mu jeho víra ke spáse. Když tedy čteš v evangeliu: ?Věčný život pak je to, že poznají tebe, jediného pravého Boha? (Jan 17,3)., nemysli si, že tento verš stačí k tomu, abys byl spasen. K tomu je zapotřebí život a čisté jednání? (cit. In J.A.Cramer, Catenae graecorum Patrum in N.T., vol. VIII: In Eposy. Cath. et Apoc., Oxford 1844).

Drazí přátelé, na zítřek připadá slavnost Povýšení svatého kříže a následující den pak svátek Panny Marie Bolestné. Panna Maria, která uvěřila Pánovu Slovu, neztratila svou víru v Boha, když spatřila svého Syna odmítnutého, potupeného a ukřižovaného. Naopak zůstala s bolestí a v modlitbě u Ježíše až do konce. A uviděla zářivé jitro jeho Zmrtvýchvstání. Naučme se od Ní dosvědčovat svou víru životem pokorné služby, připraveni osobně platit za věrnost evangeliu lásky a pravdy v jistotě, že nic z toho, co činíme, nebude ztraceno.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.