V tiskovém středisku Sv. stolce byla představena cesta Benedikta XVI. do ČR

22.9.2009 

Přípravy na návštěvu Beneditka XVI. v České republice vrcholí i ve Vatikánu. V tiskovém středisku Svatého stolce představil dnes novinářům cestu, na níž se papež vydá tuto sobotu, ředitel tiskového střediska otec Federico Lombardi. ?Láska Kristova je naší silou? - to je motto, které bude Benedikta XVI. provázet na jeho 13. apoštolské cestě, sedmé po Evropě. Česká republika přijme Petrova nástupce počtvrté, po třech návštěvách Jana Pavla II. v letech ?90, ?95 a ?97. A právě historický kontext kontinuity úmyslů ? vysvětloval otec Lombardi ? je jádrem této cesty Benedikta XVI., který měl příležitost hlavní město České republiky navštívit v roce 1992 jako prefekt Kongregace pro nauku víry.

Tato cesta, podotkl vatikánský mluvčí, se koná v historickém kontextu 20 let od pádu komunismu a také 20 let od svatořečení Anežky České. Připomněl také, že cílem cesty je podpořit církev v zemi, která je velmi sekularizovaná, kde zůstávají otevřené otázky ve vztazích církve a státu, stále se čeká na ratifikaci smlouvy se Svatým stolcem a není ukončena restituce majetku, který církvi zkonfiskoval komunistický režim.

?Samozřejmě, je tu úmysl podpořit církev, aby byla nositelkou vitality, naděje a lásky v české společnosti, třebaže silně sekularizované,?

řekl dnes novinářům v tiskovém středisku Svatého stolce jeho ředitel O. Federico Lombardi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.