Růženec s Afrikou a za Afriku spolu s Benediktem XVI.

10.10.2009 

V sobotu dopoledne se skončil první týden zasedání zvláštní biskupské synody od Africe. Dnes dopoledne vyslechli synodální otcové svědectví čtyř auditorů synody: kněze z Jihoafrické republiky a tří řeholních sester - z Ghany, Demokratické republiky Kongo a Rwandy. Zvláště výmluvné bylo svědectví posledně jmenované. Rwandská sestra Genevieve Uwamariya jen zázrakem přežila genocidu, zatímco většina jejích příbuzných byla zavražděna roku 1994 přímo ve farním kostele. O tři roky později se ve vězení, kam chodila navštěvovat odsouzené, seznámila s jedním z nich, který se jí přiznal, že zavraždil jejího otce a poprosil ji o odpuštění. Od té doby sestra Genevieve pracuje ve Rwandě na díle smíření zločinců s pozůstalými vyvražděných rodin. Rwandská sestra vyprávěla o konkrétních gestech tohoto procesu smíření, kdy vězňové např. stavějí domy pro vdovy a sirotky, kteří z jejich viny přišli o své nejbližší.

V 18h se synodální otcové odebrali do auly Pavla VI., kde byli přítomni na modlitbě růžence ?s Afrikou a za Afriku?, které předsedal Benedikt XVI. spolu se studenty římských univerzit. Za pomoci televizní techniky byli v modlitbě zapojeni také studenti z 9 afrických zemí: Egypta, Keni, Sudánu, Madagaskaru, Jihoafrické republiky, Nigérie, Demokratické republiky Konga, Mozambiku a Burkiny Faso.

Na závěr modlitby pozdravil Benedikt XVI. všechny přítomné, včetně těch, kteří byli do modlitby zapojeni prostřednictvím médií a mimo jiné řekl:

?Stejně jako u předchozích příležitostí, byly i dnes večer použity moderní telekomunikační technologie, aby mohla být ?hozena síť? ? síť modlitby ? spojením Říma a Afriky. A tak díky spolupráci s Telespazio, Vatikánského televizního centra a Vatikánského rozhlasu se mohli účastnit růžence početní studenti, shromáždění spolu se svými pastýři v různých afrických městech. Všechny je co nejsrdečněji zdravím.?

Potom Benedikt XVI. pronesl pozdravy ve francouzštině, angličtině a portugalštině a v další části italského pozdravu pak poukázal na důležitost formace mladých intelektuálů a vědeckou a kulturní spolupráci mezi univerzitami za účelem rozvoje, aby byl prosazován a oživován integrální lidský rozvoj v Africe i v ostatních kontinentech:

?V této souvislosti jsem svěřil vám, drazí mladí, encykliku Caritas in veritate, v níž zdůrazňuji potřebu vypracovat novou humanistickou syntézu (srov. č.21), která by znovu navázala vztah mezi antropologií a teologií. Rozjímáním tajemství posvátného růžence jsme se opět setkali s opravdovou tváří Boha, který nám v Ježíši Kristu zjevuje svou přítomnost v životě každého národa. Bůh Ježíše Krista putuje spolu s člověkem. A díky Němu je možná budovat civilizaci lásky (srov. č.39). Drazí univerzitní studenti Říma a Afriky, prosím vás, abyste byli v církvi a ve společnosti tvůrci intelektuální charity, nezbytné pro řešení velkých výzev aktuálních dějin. Buďte na univerzitách upřímnými a vášnivými hledači pravdy, budujte akademické obce na vysoké intelektuální úrovni a kde to lze, uplatňujte a využívejte onu otevřenou a širokou racionalitu, která otevírá cestu k setkání s Bohem.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. po skončení dnešní modlitby růžence ve vatikánské aule Pavla VI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.