Na biskupské synodě byla mimo jiné řeč o víře v čarodějnice

13.10.2009 

Zasedání biskupské synody o Africe pokračovalo i dnes za přítomnosti Benedikta XVI. v diskusi na různými problémy, týkajícími se nejen Afriky.

Včera se na zasedání hovořilo o obtížné cestě Afriky k demokracii, o roli církevních komisí Iustitia et Pax, o pojetí spravedlnosti a smíření v africké mentalitě a afrických rituálech. Byla podtržena nezbytnost pastorační solidarity mezi místními církvemi jednotlivých zemí. Opět se vracela témata jako konflikty, korupce, nutnost dialogu náboženství a kultur nebo šíření znalosti sociálního učení církve. Jedna z laických auditorek z Burundi mluvila před synodálními otci o potřebě nepřecházet mlčením zlo a otevírat se všem, kteří se přiznávají k napáchaným nespravedlnostem. Žena byla svědkem masových vražd, kterých se dopustili také křesťané, kteří dnes ? jak řekla ? beze studu chodí do kostela, aniž by poprosili o odpuštění ty, ze kterých učinili sirotky.

Nigerijský biskup Augustin Obora Akbuze hovořil o smutném fenoménu víry v čarodějnice a honu na ženy, o kterých se věří, že jsou spolčeny se silami zla. ?Například se má za to,? řekl nigerijský biskup, ?že zabíjejí své děti, pijí jejich krev a škodí již samotnou svou existencí. Jsou tedy davem zavlečeny do buše a tam zmasakrovány.? Bohužel, ne všechny církve pomáhají vykořeňovat tyto pověry. Některá letniční křesťanská společenství se nezřídka přímo účastní honu a mučení takzvaných čarodějnic, dodal nigerijský biskup.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.