Církev existuje, aby hlásala poselství naděje

18.10.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Na dnešní neděli, třetí v měsíci říjnu, připadá Světový den misií, který je pro každé církevní společenství a každého křesťana výmluvnou připomínkou závazku hlásat a dosvědčovat evangelium všem, zejména těm, kteří ho ještě neznají. V poselství, které jsem napsal pro tuto příležitost, jsem se inspiroval výrazem z Knihy Zjevení, kde se naráží na Izaiášovo proroctví: ?Národy půjdou v jeho světle? (Zj 21,24). Světlo, o kterém je řeč, je Boží světlo, zjevené Mesiášem a odrážející se na tváři církve, znázorněné jako nový Jeruzalém, podivuhodné město, kde v plnosti září Boží sláva. Je to světlo evangelia, které orientuje putování národů a vede je k realizaci velké rodiny ve spravedlnosti a pokoji pod otcovskou péčí jediného, dobrého a milosrdného Boha. Církev existuje proto, aby hlásala toto poselství naděje celému lidstvu, které v naší době ?může sice vykázat podivuhodné výsledky pokroku, ale zdá se, že ztratilo smysl pro nejvyšší hodnoty a pro sám život? (Jan Pavel II., Redemptoris missio, 2).

V měsíci říjnu, zejména tuto neděli, klade univerzální církev důraz na misijní poslání. Vedena Duchem svatým je si vědoma, že je povolána pokračovat v Ježíšově díle hlásáním evangelia o Božím království, kde je ?spravedlnost, pokoj a radost v Duchu svatém? (Řím 14,17). Toto království je ve světě již přítomno jako síla lásky, svobody, solidarity a respektu vůči důstojnosti každého člověka, a církevní společenství cítí v srdci naléhavou pobídku k tomu, aby se přičiňovalo o plné uskutečnění Kristovy vlády. Všichni její členové a články spolupracují na tomto plánu podle různých životních stavů a charismat. V tento Světový den misií chci připomenout misionáře a misionářky ? kněze, řeholníky, řeholnice a laické misionáře ? kteří zasvětili svůj život šíření evangelia ve světě a čelí přitom nepohodlí, těžkostem, ba někdy i pronásledováním ve vlastním smyslu slova. Mám na mysli, mimo jiné, dona Ruggero Ruvoletta, kněze fidei donum, nedávno zabitého v Brazílii, otce Michaela Sinnotu, řeholníka uneseného před několika dny na Filipínách. A jak nepomyslet také na to, co vysvítá o nejvyšších obětech a lásce ke Kristu a jeho církvi během zasedání biskupské synody o Africe? Děkuji Papežským misijním dílům za jejich cennou službu, kterou konají při oživování a formování misijního vědomí. Vybízím dále všechny křesťany, aby vyjadřovali svou materiální a duchovní účast na pomoci mladým církvím v těch nejchudších zemích.

Drazí přátelé dnes 18.října je také svátek svatého Lukáše evangelisty, který kromě evangelia napsal také Skutky apoštolů, aby podal zprávu o šíření křesťanského poselství až na hranice tehdy známého světa. Prosme jej o přímluvu, stejně jako sv. Františka Xaverského, svatou Terezii od Dítěte Ježíše, patronů misií, a Pannu Marii, aby církev mohla nadále šířit Kristovo světlo mezi všemi národy. Prosím vás také, abyste se modlili za zvláštní zasedání biskupské synody o Africe, které se v těchto týdnech koná zde ve Vatikánu.

Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.