Afriko, vstaň a choď!

23.10.2009 

Dlouhým potleskem dnes reagovala biskupská synoda pro Afriku na závěrečný dokument zasedání. Tento dokument v angličtině, portugalštině, francouzštině a italštině byl představen za přitomnosti Benedikta XVI.
?Afriko, vstaň a choď!? to je výzva závěrečného poselství synodu. Nelze ztrácet čas, říkají synodní otcové, Afrika se musí změnit a nesmí být ponechána napospas zoufalství.

Dokument je rozdělen do sedmi částí. Obsahuje mnoho výzev: kněžím, aby byli věrni v celibátu, čistotě a nelpěli na hmotných dobrech. Věřícím laikům, aby byli ?Božími vyslanci?, aby dovolili křesťanské víře prostoupit všechny oblasti jejich životů. Poselství také doporučuje stálou formaci laiků a budování katolických universit.

Další apel je směřován politikům: Afrika potřebuje svaté politiky, kteří budou bojovat s korupcí a pracovat pro společné dobro, stojí v textu.
Pak poselství připomíná katolické rodiny, varuje je před takzvanými ?moderními? ideologiemi a žádá vlády, aby je podporovaly v boji s chudobou, protože národ, který ničí rodinu, jedná proti vlastním zájmům.

Synodní otcové se zamýšlejí nad katolickými ženami a muži. Prvně jmenované označují za páteř místních církví a chtějí pro ně lepší podporu na sociální úrovni a aby se nestaly obětí cizích škodlivých ideologií o druhu a sexualitě. Zároveň poselství vyzývá katolické muže, aby byli zodpovědnými manžely a otci a aby chránili život už od početí a vychovávali děti.
Pak následuje apel na mladé a děti, kteří jsou přítomnost i budoucnost Afriky, v níž je 60% obyvatelstva mladších 25 let. Oběm skupinám je třeba se věnovat apoštolátem a udržovat je daleko od sekt a násilí.

Závěrečné poselství biskupské synody pro Afriku se obrací také k mezinárodnímu společenství, aby se k Africe chovalo s respektem, změnilo pravidla ekonomické hry a zahraničního afrického dluhu, zastavilo vykořisťování tolika přírodních zdrojů Afriky nadnárodními organizacemi, a neskývalo za pomoc další zneužívání Afričanů.
Dokument se také zastavuje u problému pandemie Aids v Africe. Připomíná roli církve v boji proti této chorobě. Synodní otcové také znovu připomněli, že tento problém nebude vyřešen distribucí kondomů, ale úspěch může přinést jen čistota a věrnost.

Poselství také hovoří o nutnosti dialogu mezi tradičními náboženstvími, především s islámem. Dialog je možný, stojí v poselství, ale je třeba odmítnout fanatismus, zajistit vzájemný respekt a zdůrazňovat, že náboženská svoboda je základní lidské právo a zahrnuje svobodu vlastní víru sdílet a nabízet, ale ne vnucovat.

Mezi dalšími tématy poselství zmiňuje význam svátosti smíření a diecézní programy na podporu míru, zastavení praxe vendety, posílení vazeb mezi starobylými církvemi v Etiopii a Egypě a v Africe a na ostatních kontinentech. Zaznívají zde díky misionářům a nutnost pomáhat utečencům.
V závěru poselství synody připomíná 40 let existence Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru a vyzývá africkou církev, aby se nebála i nadále využívat možností sdělovacích prostředků. Jen za posledních 15 let se 15 katolických rozhlasových stanic rozrostlo na 163.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.