Pavel VI. vložil své kněžství pod mateřskou ochranu Panny Marie

8.11.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, Brescia

Drazí bratři a sestry, na závěr této slavnostní liturgie ze srdce děkuji těm, kteří se starali o její průběh a těm, kteří různými způsoby spolupracovali na uskutečnění této mojí pastorační návštěvy v Bresci. Děkuji všem. Zdravím také ty, kteří nás sledují prostřednictvím radia a televize i ty, kteří jsou přítomni na náměstí svatého Petra, zejména početné dobrovolníky Italské národní jednoty Pro loco. Ve chvíli modlitby Anděl Páně bych rád připomněl hlubokou zbožnost Božího služebníka Giovanni Battista Montiniho k Panně Marii. Svou primici slavil ve svatyni Santa Maria delle Grazie, mariánském srdci vašeho města nedaleko od tohoto náměstí. Vložil tak své kněžství pod mateřskou ochranu Ježíšovy Matky a toto pouto je provázelo po celý život.

Jak se postupně množila jeho církevní poslání, zrála také jeho stále širší a organičtější vize vztahu mezi Blahoslavenou Pannou Marií a tajemstvím církve. V této perspektivě zůstává pamětihodnou jeho promluva na závěr zasedání třetího cyklu 2.vatikánského koncilu z 21.listopadu 1964. Při této příležitosti byla promulgována konstituce o církvi Lumen gentium, jejímž vrcholem a korunou ? jak tehdy řekl Pavel VI. ? ?je kapitola věnovaná Matce Boží?. Papež poznamenal, že jde o nejširší syntézu mariánské nauky, kterou kdy ekumenický koncil vypracoval a jejímž cílem je ?vyjevit tvář svaté církve, s níž je Maria niterně spojena? (Enchiridion Vaticanum, Bologna 1979, str. 185, nn. 300-302). V této souvislosti prohlásil Nejsvětější Pannu za ?Matku církve? (srov. ibid., n.306) a s živým ekumenickým cítěním zdůraznil, že ?úcta k Panně Marii? je prostředkem podstatně zaměřeným na orientaci duší ke Kristu, čímž je přivádí k Otci v lásce Ducha svatého? (ibid., n. 315).

S ozvěnou těchto slov Pavla VI. se také my dnes modleme: Panno Maria, Matko církve, Tobě svěřujeme církev v Bresci a veškeré obyvatelstvo tohoto kraje. Pamatuj na své děti; podpoř jejich modlitby svou přímluvou; uchovej jejich víru pevnou, posilni jejich naději; rozmnož lásku. Ó milostivá, přívětivá a přesladká Panno Maria (srov. ibid., nn.317.320.325).

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.