Nuncius u FAO, mons. Volante, ke skončenému summitu FAO

19.11.2009 

V italském hlavním městě skončil summit OSN o potravinové bezpečnosti. ?Neproběhl tak jak jsem chtěl?, svěřil se se svou nespokojeností předseda FAO Jacques Diouf. Boj proti hladu je problém sociálně-ekonomický, finanční a kulturní, vysvětloval novinářům, ?a místo toho se vedla jen diskuse na technické úrovni?. Diouf je nespokojený také s tím, že v závěrečném prohlášení chybí konkrétní data a sumy, potřebné k vymýcení hladu. Dodal však také, že úsilí vynaložené na organizaci summitu přece jen nevyšlo vniveč.

Stejný názor má i stálý pozorovatel Svatého stolce u FAO, mons. Renato Volante:

?Hlavním cílem summitu bylo obnovení pozornosti k problému hladu ve světě. Jde o to prohloubit, studovat a zkoumat způsoby, jak tuto strašnou ránu efektivně odstranit. Jsou potraviny a je jich dost pro všechny muže, ženy, děti i staré lidi na celém světě. Je jich víc než dost. Těmito potravinami se plýtvá. Summit se svými dvěma a půl dny a tisíci účastníky nemůže dát přesné směrnice. Podle mne tyto summity mohou sloužit k přilákání pozornosti lidí ? mojí, vaší, každé jednotlivé osoby, každého jednotlivého svědomí ? k dramatickému a ostudnému problému, který se týká nás všech a na který my, pro svůj klid, chceme zapomenout. Nechceme na něj myslet, protože se stydíme, protože v nás vyvolává smutek, protože nás znervózňuje, víme-li, že každých šest minut zemře dítě hladem. Snažíme se na to zapomenout, to je normální psychologie každé osoby. A tyto summity slouží k tomu, aby nám řekly: ?Ne, nesmíš na to zapomenout, musíš si to připomínat.?

Generální sekretář OSN Ban Ki-moon žádal o svolání tohoto summitu, aby zde byly nabídnuty konkrétní odpovědi jedné miliardě a dvaceti milionům lidí, kteří nemají co jíst. V tomto smyslu nabídl Benedikt XVI. ve své promluvě na zahájení skutečně originální sociálně-ekonomickou analýzu, podpořenou etickými postřehy, od nichž se nelze oprostit, má-li být tomuto světu dán nový spravedlivý řád ...

?Jsou to podstatné body, které stojí také v závěrečném prohlášení a které mají svůj kořen v potřebách, jež cítí každá lidská osoba, aby její důstojnost byla sdílena všemi ostatními muži a ženami na zemi. To nás vede k odhalení rozměru etického, morálního, rozměru spravedlnosti a lásky a k darování v našich vzájemných vztazích se všemi ostatními.?

Říká mons. Volante.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.