Diskriminace neslyšících je výsledkem jiné formy hluchoty

20.11.2009 

?Ať se mezinárodní společenství zasadí, aby bylo učiněno vše potřebné pro neslyšící osoby ? zvláště v nejchudších zemích, aby nebyly diskriminovány, ale naopak plně zařazeny do společnosti, v níž žijí.? To byl apel Benedikta XVI. z dnešní promluvy k účastníkům mezinárodní konference o pastoraci neslyšících s názvem ?Effatha! ? Otevři se! Neslyšící člověk v životě církve.? Konferenci pořádá Papežská rada pro pastoraci ve zdravotnictví a potrvá do zítřka.
Benedikt XVI. ocenil práci sdružení, která neslyšícím pomáhají. Připomněl také scénu z evangelia, kdy Ježíš uzdravil hluchého. Kristovo jednání v tom okamžiku je projevem ?blízkosti a vnímavosti?, ?konkrétního zájmu? a ?hlubokého soucitu? k hluchoněmému. Stejným postojem vůči neslyšícím se musí vyznačovat každý.
Situace neslyšících v rozvojových zemích není podle Svatého otce problém pouze lékařský, psychologický či pastorační, ale dokonce etický:

?Apeluji na všechny, na politické a civilní autority i mezinárodní organizace, aby i v těchto zemích podporovaly nutný respekt k důstojnosti i právům neslyšících osob a vhodnou pomocí přispívali k jejich plnému společenskému začlenění.?

Předsudky a diskriminace neslyšících jsou podle Bendikta XVI. výsledkem jiné formy hluchoty lidstva od níž ho přišel zachránit Kristus:

?Je to hluchota ducha, která staví stále vyšší zábrany hlasu Boha i bližního, zvláště k volání o pomoc těch nejposlednějších a trpících a uzavírá člověka do hlubokého a ničivého egoismu.?

Církev, podle Kristova příkladu, musí ?láskou a solidaritou? podporovat četné ?pastorační a sociální iniciativy? pro neslyšící. Je to znamením Kristova přání zachránit lidstvo ze samoty a nesdílnosti egoismu a učinit z něj lidstvo, které naslouchá, lidstvo, které komunikuje:

?Drazí neslyšící bratři a sestry, vy nejste pouze adresáty hlásání evangelního poselství, ale jste také jako hlasateli, v síle svého křtu. Žijte tedy každý den ve svém prostředí jako svědkové Páně, ukazujete Krista a jeho evangelium. (...) Drazí přátelé, děkuji vám za toto setkání a svěřuji vás všechy, kdo jste přítomní, mateřské ochraně Panny Marie, Matky Lásky, Hvězdy naděje, Madony ticha.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.