Ohlasy umělců na setkání s Benediktem XVI.

23.11.2009 

?Vy jste strážci krásy; vy máte díky svému talentu možnost mluvit k srdci lidstva, dotýkat se individuální i kolektivní vnímavosti, vyvolávat sny a naděje, rozšiřovat horizonty poznání a lidského nasazení. Buďte proto za obdržené dary vděční a plně si uvědomujte velkou odpovědnost sdělovat krásu, za sdílení v kráse a skrze krásu! Buďte také vy, prostřednictvím svého umění pro lidstvo hlasateli a svědky naděje!? řekl mimo jiné Benedikt XVI. v sobotu dopoledne na setkání s 280 umělci, o němž jsme vás už informovali. A jaké ohlasy vzbudilo setkání mezi samotnými umělci?

O své pocity se s Vatikánským rozhlasem poděl architekt Daniel Libeskind: ?Promluva byla o významu umění a kreativity ve světě, který je plný ošklivosti a brutality. Myslím, že je to poselství, které jde napříč spektrem všech estetických názorů o tom, co je krása a ošklivost. Je to otázka dnešní situace člověka. Myslím, že to byla velmi hluboká řeč, že je to hluboce duchovní přístup. Umění není jen komerční úsilí ozdobit svět, ale to klíč k vyjadřování smyslu života. Sixtinská kaple je sama o sobě důkazem, že umění je živé, že mluví o nejhlubších aspektech lidské duše. Pro mne to tedy nebylo zklamání, protože vím, že papež je intelektuál a jeho promluva byla na vysoké úrovni.?

Byl jste překvapen, že jste byl na setkání s papežem pozván?

?Nebyl, tohle není o tom být katolík. Já jsem žid. Je to o tom, že hranice, které dělily svět, je třeba prolomit. Svět potřebuje chápat věci dohromady.?

Nechyběl mezi nimi například italský režisér Giuseppe Tornatore:

?Setkání a především promluva Svatého Otce mi přišly jako pohlazení ve světě facek.?

Mohou být podle vás umělci dnes svědky naděje?

?Mohou. Mohou jimi být i slova, reflexe Svatého otce. Potvrzují nám to a dávají nám tak víc síly pokračovat v naší práci.?
Potvrzuje oskarový režisér Giuseppe Tornatore.

Dalším z účastníků setkání v Sixtinské kapli byla irácká architektka Zada Hadid:

?Myslím, že je to velmi zajímavé, že takové věci mohou spojit různé názory. Já jsem se narodila jako muslimka a chodila jsem do katolické školy v Bagdadu. Myslím, že nás to může naučit, že všechna náboženství mohou koexistovat a akceptovat své rozdíly. Myslím, že pozvat všechny tyto lidi sem, aby sdíleli tuhle událost s církví, může být velmi osvobozující myšlenka.?

V promluvě hovořil Benedikt XVI. o absenci krásy v dnešním umění...

?To si nemyslím. Možná v nějakém umění, ale myslím, že celkem vzato existují některá doopravdy fantastická díla. A myslím, že setkání jako toto, mu je mohou víc zpřístupnit a také jeho učinit přístupnějšího nám.?

--- O tom jaká jsou očekávání umělců po setkání s Benediktem XVI. hovoří polský režisér Krzysztof Zanussi:

?Naše očekávání je takovéto: víc snahy ze strany církve udělat krok směrem ke světu divadla, k umělcům. Protože se ví, že umělci sami, ze své strany krok neudělají.?

Jaký typ iniciativy by tedy podle vás umělce více zapojil?

?Víc dialogu, víc otevřenosti, víc povědomí.?

Takže to, že papež připomněl tuhle nabídku, je dobré znamení spolupráci...

?Ano, určitě, byla to krásná slova.?

Máte pocit, že by církev měla nechat světu umění víc svobody, nemá pro něj příliš přísná měřítka?

?Ne, myslím, že přísná měřítka jsou nezbytná. Dnešní umění je v úpadku, protože tu neexistují žádná měřítka. Nemyslím, že církev omezuje svobodu, ale je tu potřeba inspirace, protože umění ? také sakrální umění ? má často velmi nízkou úroveň, neboť není inspirováno duchovním rozměrem.?
Říká italský režisér polského původu Krzysztof Zanussi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.