Věrohodná naděje je jedině v Kristu

29.11.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Touto nedělí začínáme z milosti Boží nový liturgický rok, který je přirozeně zahájen Adventem, dobou přípravy na Narození Páně. Druhý vatikánský koncil v konstituci o liturgii prohlašuje, že se ?celé Kristovo tajemství rozvíjí v ročním okruhu, a to od jeho vtělení a narození až k nanebevstoupení, k letnicím a k očekávání blaživé naděje a příchodu Páně?. A tak ?když slaví jednotlivá tajemství vykoupení, otvírá věřícím bohatství mocných činů a zásluh Pána, takže je neustále v jistém smyslu zpřítomňuje, aby se s nimi věřící setkávali a aby z nich čerpali spásonosnou milost? (Sacrosanctum Concilium, 102). Koncil zdůrazňuje, že středem liturgie je Kristus, jako slunce, kolem něhož se na způsob planet, pohybuje ? nejblíže ? Blahoslavená Panna Maria a potom mučedníci a další svatí, kteří ?v nebi zpívají Bohu dokonalou chválu a přimlouvají se za nás? (ivi,104).

Takto je skutečnost liturgického roku viděna jakoby ?z hlediska Božího?. A z hlediska člověka, dějin a společnosti? Jaký může mít význam? Odpověď nám dává právě putování Adventu, který zahajujeme. Soudobý svět potřebuje především naději: potřebují ji rozvojové národy, ale také ty rozvinuté. Stále více pozorujeme, že jsme na jedné lodi a musíme být spaseni všichni společně. Zejména, vidíme-li, jak se hroutí tolik falešných jistot, uvědomujeme si, že potřebujeme věrohodnou naději. A ta se nachází jedině v Kristu, který, jak praví list Židům, je ?stejný včera i dnes i navěky? (13,8). Pán Ježíš přišel v minulosti, přichází v přítomnosti a přijde v budoucnosti. Objímá všechny dimenze času, protože zemřel a vstal z mrtvých, je ?Živý?, sdílí naši lidskou vratkost, zůstává navždy a nabízí nám stabilitu samotného Boha. Je ?tělem? jako my a je ?skálou? jako Bůh. Kdokoli touží po svobodě, spravedlnosti a pokoji, může vzpřímit a zdvihnout hlavu, protože v Kristu je osvobození blízko (srov. Lk 21,28) ? jak čteme v dnešním evangeliu. Můžeme proto říci, že Ježíš Kristus se netýká jenom křesťanů, nebo jenom věřících, ale všech lidí, protože On, který je centrem víry, je také základem naděje. A naději má nepřetržitě zapotřebí každá lidská bytost.

Drazí bratři a sestry, Panna Maria plně ztělesňuje lidstvo, které žije v naději založené na víře v živého Boha. Ona je Pannou Adventu: je dobře zasazena v přítomnosti, v ?dnešku? spásy; ve svém srdci nese všechny dřívější přísliby a směřuje k budoucímu dovršení. Vstupme do její školy, abychom opravdu zahájili tento čas milosti a přijali radostně i zodpovědně příchod Boha do našich osobních i společenských dějin.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.