Český betlém v římském Pantheonu

5.12.2009 

V římské bazilice Panny Marie mučedníků - Pantheonu je od minulé neděle (29. listopadu) vystaven český betlém, jehož autorem je řezbář a sochař Jiří Netík. Akci organizované Českým centrem v Římě poskytl záštitu velvyslanec České republiky při Svatém stolci JUDr. Pavel Vošalík, který se otevření betlému zúčastnil spolu s J. Em. kardinálem Tomášem Špidlíkem a delegací Jihomoravského kraje vedené členkou jeho zastupitelstva Ing. Kateřinou Kalinovou.
Jak betlém vypadá prozradil našemu rozhlasu přímo autor:

?Není úplně tradiční, jak si asi někteří posluchači představují jednotlivé figurky. Zajímavý je ten betlém v tom, že to není jediné dílo. Já jsem kvůli kapacitě Pantheonu přemýšlel, co vystavit, aby se to úplně neztrácelo v té ohromné architektuře. Nakonec mě napadlo, že spojím tři betlémy, samozřejmě s jednou Pannou Marií s jedním Ježíškem  Z těch ostatních betlémů jsem vybral jednotlivé desky. Pracuji stylem silně skulptivním. Základ tohoto betlému je polokmen, do kterého jsou vydlabány jednotlivé figury ? Josef s Pannou Marií. K tomu jsem z dalšího betlému přiložil desky z ořechového dřeva a před těmito reliéfy stojí ještě několik samostatných figur.?

Jak se Váš betlém do Pantheonu dostal?

?Byla to souhra náhod. Do jednoho kláštera poblíž Neapole si půjčili na výstavu českých historických betlémů také několik kusů od mé ženy a mne. Tam si těch betlémů povšiml mons. Tedeschi, který spravuje pantheonský chrám a nabídl mi prostřednictvím Českého centra vystavit jeden z těch betlémů v Pantheonu.?

Jiří Netík je také autorem dřevěné sochy sv. Václava , kterou daroval Svatému otci při zářijové návštěvě České republiky brněnský hejtman Michal Hašek.
Po středeční generální audienci tento týden se Jiří Netík setkal se Svatým otcem a předal mu svůj osobní dar, malý deskový betlém.
Betlém v římském Pantheonu bude možno shlédnout do 2. února 2010 od pondělí do soboty 9-19.30 hod., v neděli 9-17 hod.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.