Hebrejsky mluvící katolíci se zůčastní synody o Blízkém Východu

14.12.2009 

Hebrejsky mluvící katolíci Izraele se zúčastní zvláštního zasedání biskupské synody pro Blízký Východ na podzim příštího roku. Informoval o tom jejich patriarchální vikář, O.David Neuhaus SJ. Hebrejsky mluvící katolíci mají totiž svůj vlastní vikariát v rámci latinského patriarchátu Jeruzaléma. O.Neuhas se minulý měsíc účastnil v Římě zasedání konference latinských episkopátů Arabských regionů. Tato biskupská konference zahrnuje všechny římskokatolické biskupy z arabských zemí Blízkého východu ? od Svaté země, Egypta až po Irák, celý Arabský poloostrov a také diecéze Somálska a Džibuti, čili tzv. Afrického rohu. Její každoroční zasedání se koná jednou za deset let v Římě. Jedním z hlavních témat jednání byly přípravy zasedání příští biskupské synody. Biskupové latinského obřadu z arabských zemí o tom mluvili také s papežem, s generálním sekretářem synody arcibiskupem Nikolou Eterovičem a sekretářem Kongregace pro východní církve, arcibiskupem Cyrilem Vasilem. Agentura Zenit přinesla po zasedání rozhovor s O.Neuhausem, židovským konvertitou, který představil současnou situaci katolíků hebrejského jazyka v Izraeli:

?Jsou mezi nimi katolíci židovské, ale i jiných národností ? říká O.Neuhaus. Jako příklad poukázal na děti zahraničních katolíků nearabského původu, kteří navštěvují židovské školy a umějí proto hebrejsky. Tito katolíci se dnes setkávají v šesti střediscích, roztroušených po celém Izraeli. Slouží jim celkem devět kněží. Jejich patriarchální vikář poukázal na to, že biskupská synoda pro Blízký východ se bude týkat zejména arabsky hovořící církve, která žije v prostředí s muslimskou většinou. Do blízkovýchodní reality, upozornil O.Neuhaus však patří také stát Izrael. ?Přítomnost našeho vikariátu, ačkoli je skrovná a nepůsobí rozruch, může vnést důležité křesťanské svědectví o tom, že koexistence, smíření, dialog a vzájemné obohacování je možné,? ? řekl O.Neuhaus. Domnívá se také, že přítomnost představitelů hebrejsky mluvících katolíků v konferenci latinských biskupů Arabských regionů je jakýmsi ?eschatologickým znamením, příslibem pokoje a smíření?.

Připomeňme, že téma připravované synody o Blízkém Východě zní: ?Katolická církev na Blízkém Východě: společenství a svědectví. Věřící měli jedno srdce a jednu duši.? (Sk 4,32).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.