Rekonstrukční práce v budově Apoštolské knihovny se chýlí ke konci

15.12.2009 

Apoštolská knihovna ve Vatikánu příští rok znovu otevře své brány. Stane se tak o několik měsíců dříve než se čekalo ? 20. září 2010. Knihovna je uzavřena od července 2007 z důvodů restauračních prací. Na internetových stránkách knihovny www.vaticanlibrary.va to oznámil prefekt knihovny mons. Caesare Pasini a připomněl také události, které budou znovuotevření doprovázet. Od 11. do 13. listopadu 2010 to bude sympozium o knihovně jako místě bádání a instituci ve službě vědcům a zároveň se bude v křídle Karla Velikého konat výstava ?Vatikánská apoštolská knihovna: historie otevřená budoucnosti.?

Jaké práce proběhly vysvětluje mons. Pasini:

?Jedna část budovy měla statické problémy, byl uspořádán depozitář rukopisů, upraveny výtahy, jeden je úplně nový, další byl rozšířen, aby lépe sloužil badatelům, takzvaná ?dočasná úschovna? byla vybavena novými skříněmi. Všechny tyto práce budou dokončeny přibližně do 31.prosince. Kromě jedné části, kde se ještě bude pracovat, a tou je vstup do knihovny.?

Chyběli knihovně v těchto letech čtenáři, badatelé?

?Jsme rádi, že znovu otvíráme. Knihovník má vždycky co dělat, kdo potřebuje dělat katalogy, dělá katalogy, kdo restaurovat svazky, dělá to, kdo fotit, poskytoval tuto službu i ostatním... a všechno další z života knihovny. Pouze služby veřejnosti byly omezeny. Ale právě to nám dalo pocítit, že jsme ve zvláštní situaci: nejde být knihovnou a nemít naše čtenáře, naše studující, naše přátele - ty, kdo k nám přicházejí považujeme za přátele. Těšíme se tedy, že budeme naše poslání zase moci vykonávat v plnosti.?

Co bude dělat ono pondělí 20. září ráno, při znovuotevření?

?Nic! Tedy, postavíme se na naše místa, zejména ten, kdo bude u vchodu, aby přijímal zápisy, někdo bude v sálech... nechceme dělat něco výjimečného a zvláštního, chceme jen říci: Jsme tu, abychom vám byli k službám a na tom nám záleží. Nebudou se tedy konat nějaké zahajovací ceremonie. Knihovna otevře brány studujícím, aby tu mohli dělat to, proč přišli. A všichni budeme spokojeni, že je tu znovu máme.?

Říká prefekt vatikánské knihovny mons. Caesare Pasini.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.