Ježíš je tváří Boha

1.1.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, nám sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
Dnes nám Pán umožňuje začít nový rok v jeho Jménu a před zraky Nejsvětější Panny Marie, jejíž božské mateřství dnes slavíme. Jsem rád, že se s vámi mohu setkat tento první Angelus roku 2010. Obracím se k vám, kteří jste se shromáždili na náměstí sv. Petra, i k těm, kteří se s námi spojují v modlitbě prostřednictvím rádia a televize: všem přeji, aby právě započatý rok byl časem, ve kterém budeme s pomocí Boží moci vykročit vstříc Kristu a Boží vůli a tak učinit lepším náš společný dům, jímž je svět.

Všeobecně sdíleným cílem, neodmyslitelnou podmínkou míru je spravedlivé a moudré spravování přírodních zdrojů Země. ?Chceš-li být tvůrcem míru, ochraňuj stvoření? ? tomuto velmi aktuálnímu tématu jsem věnoval Poselství k dnešnímu Světovému dni míru. Při zveřejnění Poselství byli představitelé států shromážděni v Kodani na summitu o klimatu, kde znovu vyšla najevo naléhavost cílených opatření v globálním měřítku. V této chvíli bych však rád podtrhnul důležitost, kterou má při ochraně životního prostředí jednání jednotlivců, rodin a místních obcí. ?Nezbytná je také účinná změna mentality, která by všechny vedla k přijetí nových způsobů života? (srov. Poselství, č.11). Všichni jsme totiž zodpovědní za ochranu a péči o stvoření. Proto je také na tomto poli základem výchova k osvojení si úcty k přírodě; zaměření k míru ?má stále více vycházet z velkorysých rozhodnutí na osobní, rodinné, kolektivní i politické úrovni? (ibid.).

Máme-li pečovat o stvoření, které nás obklopuje, jakou pozornost bychom pak měli věnovat lidem, našim bratřím a sestrám! Jakou úctu k lidskému životu! První den roku bych rád adresoval výzvu svědomí těch, kteří patří k ozbrojeným skupinám jakéhokoli typu. Všem a každému říkám: zastavte se, přemýšlejte a opusťte cestu násilí! Nyní se vám tento krok může zdát nemožným, ale budete-li mít odvahu jej učinit, Bůh vám pomůže a pocítíte, že se do vašich srdcí vrací radost z míru, na kterou jste možná již dávno zapomněli. Svěřuji tuto výzvu přímluvě Nejsvětější Matky Boží Marie. Dnes nám liturgie připomíná, že osm dní po narození Dítěte, společně se svým manželem Josefem, je nechali podle Mojžíšského zákona obřezat a dali mu jméno Ježíš, jak ho nazval anděl (srov. Lk 2,21). Toto jméno, které znamená ?Bůh zachraňuje? je dovršením zjevení Boha. Ježíš je tváří Boha, je požehnáním pro každého člověka a pro všechny národy, je pokojem pro svět. Díky, Svatá Matko, že jsi přivedla na svět Spasitele, Knížete pokoje!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.