Benedikt XVI. se setkal se členy Papežské severoamerické koleje

9.1.2010 

Benedikt XVI. se dnes setkal se členy Papežské severoamerické koleje u příležitosti 150. výročí jejího založení. Přibližně 550 osob, studentů, bývalých studentů a představených koleje se dnes setkalo s papežem v aule Požehnání baziliky sv. Petra. Kolej založil roku 1859 papež Pius IX. a během svého trvání zůstala tato instituce - jak poznamenal Benedikt XVI. - ?věrna jeho zakládající vizi?. Měla za cíl ?formovat věrohodné hlasatele evangelia a služebníky svátostí, věrné Petrovu nástupci v úsilí o budování církve ve Spojených státech.?

?Během své pastorační návštěvy ve Spojených státech amerických jsem vyjádřil přesvědčení, že církev v Americe je povolána ?pěstovat intelektuální ?kulturu?, která je opravdu katolická, zakořeněná v hluboké harmonii víry a rozumu a připravená vnášet bohatý pohled víry do naléhavých otázek, týkajících se budoucnosti americké společnosti.?

Nynější setkání u příležitosti 150. výročí založení, pokračoval papež, spadá do Kněžského roku a je tedy také příležitostí pro celou kolej, aby ?potvrdila synovské pouto k římské církvi, s vděčností si připomněla apoštolskou práci, kterou za tu dobu vykonalo přes pět tisíc absolventů, a obnovila svůj závazek v úsilí o vysoké ideály svatosti, věrnosti a pastorační horlivosti.?

?Za jedno a půl století své činnosti kolej nabídla svým studentům mimořádnou zkušenost univerzality církve, širokosti jejích intelektuálních a duchovních tradic a naléhavosti jejího poslání přinášet Kristovou spásnou pravdou mužům a ženám všech dob a míst.?

Benedikt XVI. vyjádřil pevnou víru v to, že papežská severoamerická kolej bude nadále podle těchto charakteristických znaků formovat ?moudré a velkodušné pastýře, schopné předávat katolickou víru v její integritě, přinášet nekonečné milosrdenství Krista slabým a opuštěným a vytvářet z amerických katolíků evangelní kvas sociálního, politického a kulturního života národa.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.