Arméni se ve své katedrále modlit nesmějí

12.1.2010 

Arméni se nebudou smět modlit ve své katedrále na východě Turecka. V rozporu s dřívějšími sliby turecká vláda nadále omezuje náboženskou svobodu Arménů. Ve zrestaurované katedrále na ostrově Akhatama na východě Turecka se žádné bohoslužby konat nebudou, řekl turecký ministr Ertuğrul Günay.

Katedrála Sv. Kříže z 10. století na ostrově jezera Van chátrala od roku 1915, kdy byli tamější Arméni vyvražděni nebo vyhnáni. V poslední letech byla tato cenná památka na doporučení tureckých úřadů obnovena, i když bez původního venkovního kříže. Před třemi roky vládní představitelé požádali patriarchu Arménské apoštolské církve, aby katedrálu vysvětil. Patriarcha Mesrop II. při této příležitosti požádal, aby se alespoň jednou za rok mohla v katedrále slavit liturgie. Guvernér regionu Wan nedávno slíbil, že se tak stane od letošního roku a že na první bohoslužbu budou pozváni i arménští duchovní ze sousední Arménie. Těmto slibům však učinilo konec prohlášení tureckého ministra kultury Ertuğrula Günaye.

Jeho politika však není velkým překvapením, neboť se nedávno nechal slyšet, že požádá o navrácení ostatků sv. Mikuláše, aby je vystavil v muzeu zaniklých civilizací ve městě Demre.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.