Koptové z Nag Hamadi na setkání se svým patriarchou

14.1.2010 

?Nag Hamadi vstoupí do dějin jako město mučedníků,? řekl včera v Káhiře koptský patriarcha Shenuda III. Pravidelné středeční promluvě hlavy pravoslavných koptů předcházela manifestace před káhirskou katedrálou sv. Marka, organizovanou jako protest proti diskriminaci a rostoucímu krvavému pronásledování. Protest se vztahoval především k nejotřesnější události poslední doby, kterou byla střelba do zástupu věřících, kteří vycházeli z půlnoční mše svaté. Stalo se tak před týdnem na slavnost Narození (podle Juliánského kalendáře ze 6. na 7. ledna) v Nag Hamadi v Horním Egyptě. Tamější obyvatelé přišli včera na setkání s patriarchou.

Shenuda III. vyjádřil soustrast rodinám šesti zavražděných křesťanů a jednoho muslimského policisty, který byl během teroristického útoku rovněž zabit. Kromě toho připomněl, že během útoku bylo těžce zraněno dalších sedm křesťanů ve věku od 16 do 21 let. Sdělil také, že se obrátil na egyptské úřady, aby co nejrychleji vše vyšetřili a vyjádřil naději, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Tři atentátníci jsou už v rukou policie. Patriarcha se marně snažil uklidnit několik tisíc protestujících, kteří se od něho dožadovali rozhodnějšího postoje a ujišťovali ho svou podporou. Volali: ?Naše krev teče po ulicích?. Skandovali také kritické výroky na adresu prezidenta Mubaraka a ministerstva vnitra, kterým vytýkali pasivitu. Ve své středeční promluvě koptský patriarcha poukázal také na silně pociťovaný problém chudoby a nedostatek pomoci potřebným ze strany státu.

V Egyptě sílí projevy nenávisti s náboženským pozadím, zvláště proti křesťanům. Hned po krvavých Vánocích byla zabita další křesťanka. Na zhoršování situaci poukazují organizace sledující dodržování lidských práv. Mnozí připisují vinu za šíření nenávisti vůči nemuslimům státnímu školství a také islámským náboženským pořadům v televizi. Tento názor zveřejnil pro agenturu spojených národů IRIN redaktor koptského týdeníku Watany Youssef Sidhom. Stejný názor vyjádřil také bývalý náčelník egyptské bezpečnostní služby generál Fouad Allam.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.