Na Haiti plyne pomoc ze všech světových stran

16.1.2010 

Čtyři dny po zemětřesení na Haiti hovoří oficiální odhady o 200 tisíci mrtvých. Do hromadných hrobů bylo podle haitského premiéra Jean-Max Bellerive zatím pohřbeno 15 tisíc obětí. Haitská vláda včera souhlasila, že dočasně poskytne kontrolu nad svých hlavním letištěm v Port-au-Prince Spojeným státům, aby se urychlila pomoc a záchranné práce. Kuba se stejným cílem Američanům otevřela svůj vzdušný prostor. Haiti dnes navštívila Hillary Clinton a zítra dorazí generální sekretář OSN, Ban Ki-Moon.

Začala jednání o vytvoření ústředního uprchlického tábora. Na Haiti už pracují záchranné čety z více než 30 zemí. Jejich práci komplikuje nedostatek koordinace i potřebné techniky. Přísun pomoci ztěžuje stav letiště v Port-au-Prince a malá kapacita přístavu. Bezpečnost také ohrožuje útěk většiny ze čtyř tisíc odsouzených z hlavní věznice v metropoli. Zraněných je minimálně čtvrt milionu a jeden a pul milionu lidí je bez střechy nad hlavou. Na ulicích leží tisíce mrtvých těl, která se ve dvacetistupňovém teple rychle rozkládají.V oblasti proto hrozí také epidemie.

Do Port-au-Prince dorazil také regionální koordinátor Caritas Latin America, otec Antonio Sandoval s osmičlenným týmem. ?Situace je velmi zlá. Lidé mají nouzi o vodu, jídlo i léky; jsou stále na ulicích a v parcích, kde přespávají. Většina města je bez elektřiny,? uvedl. Caritas spolupracuje s biskupy a apoštolským nunciem. Záchranné práce se snaží koordinovat s místní charitou a stejně tak se Spojenými národy a ostatními humanitárními organizacemi. Pracovníci a dobrovolníci americké Caritas a Catholic Relief Services připravují v sousední Dominikánské republice, která se stala logistickou základnou pro většinu organizací, potravinové balíčky. Ty jsou postupně posílány do Port-au-Prince.

Haitská Charita už některým rodinám poskytla stany a pokrývky. Také informovala, že většina kostelů, které při zemětřesení nespadly, je vážně poškozena. Haiti je převážně katolická země. President Caritas Internationalis, honduraský kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga vyzývá věřící, aby se v neděli spojili k modlitbám za lid na Haiti a za práci humanitárních organizací v této zemi.

?Nemáme zásoby vody a benzinové stanice jsou uzavřené. Chybí tu všechno. Budeme potřebovat všechno a to hodně dlouhou dobu,? uvedl pro agenturu Fides apoštolský nuncius na Haiti, arcibiskup Bernardito Auza, který v sídle nunciatury pořádá koordinační porady. Je v kontaktu s papežskou radou Cor Unum a mnohými katolickými charitativními organizacemi. Potvrdil také, že celkové počty mrtvých kněží, řeholníků a řeholnic ještě nejsou známy. Nuncius navštívil také seminář, ze kterého zůstala jen jedna budova. Z vedení semináře se až na jednu osobu zachránili všichni. Potvrzena je však smrt devíti seminaristů, čtyři jsou stále nezvěstní. Zpod trosek arcibiskupství se dosud nepodařilo vyprostit generálního vikáře Charlese Benoîta a kancléře dona Cherieho.

?Navštívil jsem také domy a centra řeholí, abych viděl, jaká je situace a vyjádřil starost Svatého otce,? říká nuncius.
Agentura Fides zveřejnila počty obětí některých řeholních institutů. Misionáři Montfortani mají 9 mrtvých seminaristů a pravděpodobně jednoho kněze, kongregace Dcer Moudrosti 3 mrtvé a 3 nezvěstné, redemptoristi a dominikáni vyvázli jen se zraněnými. Salesiánský misionář, O. Attilio Stra potvrdil, že pod troskami školy, kterou spravoval, zemřelo přes 200 studentů a laický personál.

Sbírky na pomoc Haiti vyhlašují biskupské konference na celém světě. V italských kostelech a českých kostelech proběhne mimořádná sbírka v neděli 24. ledna. Španělská Charita už na pomoc karibské zemi uvolnila 170 tisíc euro. Vlna solidarity se zvedla také z latinskoamerických zemí, Brazílie,Chile, Venezuely, Kuby a Bolívie.

Pomoc přichází také z Asie. Ke sbírkám a modlitbám věřící vyzval také arcibiskup Soulu.Velvyslanectví při Svatém stolci organizují v Římě mši sv. za lid postižený zemětřesením na úterý 19.ledna.

Latinská Amerika truchlí pro Zildu Arns, zakladatelku a mezinárodní koordinátorkou charitativní organizace Pastoral da Criança. Ta na Haiti připravovala otevření pobočky této organizace a v okamžiku, kdy udeřilo zemětřesení, přednášela v Port-au-Prince ve studijním centru pro řeholníky. V troskách budovy zahynula ona a dva posluchači. Včera bylo její tělo letecky dopraveno do rodné Brazílie. Pohřeb se bude konat v městě Curitibia zítra ve 14.00 tamního času. Zúčastní se ho také brazilský prezident Lula da Silva a mnohé církevní i civilní autority. Bratr zesnulé, kardinál Paulo Evaristo Arns, emeritní arcibiskup Saõ Paula, se pohřbu ze zdravotních důvodů nezúčastní.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.