Druhý díl knihy Ježíš Nazaretský je dokončen

21.1.2010 

Jak už jsme informovali, Benedikt XVI. se v pondělí setkal s New Yorským rabínem Jakobem Neusnerem, který se v neděli účastnil návštěvy papeže v římské synagoze. Schůzka, které byla přítomna také rabínova žena Suzanne, trvala přibližně 20 minut. Tedy, jak řekl rabín Neusner denníku Osservatore Romano, ?dostatečně dlouhou dobu pro krásné setkání mezi dvěma profesory. Vždy jsem si vážil vědce Josepha Ratzingera pro jeho poctivost a bystrost a velmi jsem si ho přál potkat a poznat jako člověka.? Rabín Neusner je jedním z nejuznávanějších biblistů na mezinárodním poli a autorem více než 900 knih. Benedikt XVI. ho hojně cituje ve své knize Ježíš Nazaretský.

Joseph Ratzinger a Jakob Neusner byli dlouhá léta v písemném kontaktu, osobně se však poznali až v dubnu roku 2008, když Benedikt XVI. při své cestě do Spojených států navštívil synagogu v New Yorku.

Rabín Neusner potvrdil, že s Benediktem XVI. hovořili o svých knihách. ?Svěřil mi, že dopsal svůj druhý svazek o Ježíši?, prozradil rabín. Jeho vydání lze čekat za šest měsíců.
Když hovořil o svém setkání s papežem, svěřil se, že jej nejvíce upoutaly jeho pronikavé oči a jeho chování džentlmena, plné jemnosti a pokory. ?Problém dneška - a papež to dobře chápe ? je to, že se žije v jakémsi zapomnění, zapomínají se dějiny i náboženské tradice, z nichž pocházíme.? Ve svém prvním díle ?Ježíše Nazaretského? papež píše o ?vydatné pomoci?, kterou mu poskytlo čtení Neusnerovy knihy ?Rabín mluví s Ježíšem?, která vyšla v USA v roce 1993. Ve čtvrté kapitole prvního dílu své knihy papež představuje tohoto rabína, který ?učí na univerzitě spolu s katolickými teology, k nimž chová hlubokou úctu, ale zůstává pevně přesvědčen o platnosti židovské interpretace posvátných textů.? 77letý rabín se tento týden v římském Auditoriu účastnil spolu s katolickým teologem, arcibiskupem Bruno Forte, veřejné diskuze na téma ?Kázání na Hoře?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.