Benedikt XVI.: Mediální komunikace skrývá pokušení vystavovat se na odiv

23.1.2010 

Dnes bylo zveřejněno poselství Svatého otce ke Světovému dni sdělovacích prostředků. Ten připadá každoročně na neděli před slavností Seslání Ducha Svatého. Letos tedy na 16.května. Papežovo poselství bývá zveřejňováno kolem svátku patrona novinářů, sv. Františka Saleského. Ten připadá na zítřek. Téma letošního 44. Světového dne sdělovacích prostředků zní: "Kněz a pastorace v digitálním světě. Nová média ve službě Slovu".

Téma se ?začleňuje do průběhu Roku kněží? a právě především kněžím je tentokrát list určen. Připomíná, že komunikace a digitální svět nabízejí knězi nové možnosti jak vykonávat službu Slovu a Slova? a že stále větší rozšíření a vliv moderních komunikačních prostředků je ?činí pro kněžskou službu ještě důležitějšími a užitečnějšími.

Uprostřed velkých kulturních změn, zvláště patrných ve světě mládeže, jsou způsoby komunikace, které otevřel technologický vývoj, nepostradatelným nástrojem pro výkon hlavního úkolu každého kněze, jímž je zvěstovat Krista,zdůrazňuje poselství.

Digitální svět otevírá nové perspektivy pavlovskému nabádání: "A běda, kdybych ho (evangelium) nehlásal!". Zároveň však může šířící se multimediálnost i různorodá "škála funkcí" komunikace skrývat riziko, způsobené především pouhou potřebou upozornit na sebe, varuje poselství. ?Od kněží se však vyžaduje schopnost pohybovat se v digitálním světě a současně být neustále věrni evangelnímu poselství. Budou tak plnit svou úlohu animátorů společenství, kteří se stále častěji vyjadřují prostřednictvím mnoha "hlasů", poskytovaných digitálním světem.? Vhodné využití těchto prostředků, musí kněz spojit s důkladnou teologickou přípravou a jasnou kněžskou spiritualitou, živenou neustálým spojením s Pánem. I v digitálním světě musí vyjít najevo, že láskyplná péče, se kterou se k nám Bůh skrze Krista obrací, není minulostí ani teoretickým poznatkem, ale konkrétní a současnou skutečností.

?Pastorace v digitálním světě?, připomíná v závěru poselství, ?musí mít na zřeteli také ty, kteří nevěří, jsou znechuceni, i ty, kdo v srdci touží po absolutnu a pravdě, které nepominou.? ?Nesmíme však zapomenout, že plodnost kněžské služby pramení především ze setkání s Kristem, kterému nasloucháme v modlitbě, s Kristem, kterého hlásáme kázáním a svědectvím života, kterého známe, milujeme a vysluhujeme ve svátostech, především v Nejsvětější Eucharistii a ve svátosti smíření?, uzavírá své poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků Benedikt XVI.

PLNÉ ZNĚNÍ POSELSTVÍ Benedikta XVI. je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.