Africký biskup dostal darem ultralehké letadlo

23.1.2010 

?Jedna vlaštovka jaro nedělá, jedno letadlo pro Kongo ano?, tak se jmenuje originální iniciativa na podporu církve v Kongu. Na městském letišti v Římě totiž bude zítra mons. Fridolinu Ambongovi, biskupovi konžské diecéze Bokungu-Ikelamos, předáno ultralehké letadlo. Iniciativa se zrodila díky Dílu na podporu alfabetizace a Italskému národnímu sdružení pro soukromé letectví. Čestný předseda druhého zmiňovaného sdružení, prof. Leonardo Di Paola vysvětlil, že myšlenka se zrodila už před nějakou dobou během setkání s mons. Ambongem, který mu vyprávěl o potížích, kterého ho potkávají, když navštěvuje svou rozlehlou diecézi.

?Než projede celé území diecéze, trvá mu to skoro dva týdny a stojí 5 tisíc eur. To znamená, že polovinu svého času tráví v lodi, autobuse nebo člunu. Tak jsem se zamyslel a řekl jsem mu, že s ultralehkým letadlem se stejná trasa dá urazit za den a za 300 euro. A tak nás napadlo mu takové letadlo darovat, aby se vyřešily jeho problémy.?

Celkem přirozená otázka: kdo bude letadlo řídit?

?Mons. Ambongo, kterému se nápad líbil, poslal jednoho bratra kapucína, který je na dva měsíce naším hostem a už létá sám, za měsíc, až se vrátí zpátky, bude si letadlo moci vzít sebou, doprovodí ho naše logistika. A kdo ho bude opravovat? Tento bratr kapucín byl vybrán také proto, že je šikovný člověk, který může být i mechanikem. Opravovat letoun tohoto typu je jako udržovat nebo opravovat motocykl.?

Jde zřejmě o letadlo, které může přistávat také v podmínkách neporovnatelných s našimi letišti?

?Je přizpůsobivé, až to překvapuje. Jsou to letadla, která přistávají v rychlosti 50 km za hodinu, na obyčejný trávník, to znamená velmi bezpečně a s minimální námahou. Doufám, že toto letadlo dá impuls k projevům solidarity ze strany společností, která tato letadla vyrábějí a začne tak ?jaro? také v Kongu.?

Říká prof. Leonardo Di Paola, jeden z iniciátorů darování ultralehkého letadla konžskému biskupovi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.