Vražda křesťanské dívky

26.1.2010 

Hlubokou bolest vyvolala mezi pákistánskými křesťany vražda 12leté Shazii Bashir. Dívka z rodiny chudých katolíků pracovala u bohatého muslimského právníka v Lahore. Právě jím byla mučena a znásilňována. Na následky mučení 22. ledna zemřela. Jejího včerejšího pohřbu se účastnila tisícovka lidí.

V domě známého právníka pracovala dívka 8 měsíců za zhruba 12 dolarů měsíčně. Rodiče dívky uvedli, že jim bylo zakázáno se s dcerou setkat. Až po dlouhém naléhání jim byla dovezena ve vážném stavu, s evidentními stopami násilí a mučení. I přesto, že ji okamžitě dopravili do nemocnice, Shazia zemřela.

Advokát u nějž pracovala se pokusil koupit mlčení rodiny za 250 dolarů. To ale rodiče odmítli a podali trestní oznámení. Nicméně i to místní policie nejprve odmítla a přijala ho teprve poté, co protesty křesťanů přitáhly pozornost veřejnosti. Den po dívčině smrti se dav křesťanů sešel před regionálním parlamentem a 18hodinový protest donutil policii trestní oznámení přijmout. Předevčírem bylo ? po intervenci federální vlády - v souvislosti se smrtí Shazii zadrženo 6 osob.

Případ brutální vraždy 12leté Shazii poukazuje na závažný problém Pákistánu a tím je dětská práce. Rada Iustitia et Pax při pákistánské biskupské konferenci vydala dokument v němž upozorňuje na to, že ?nejde o ojedinělý případ týkající se dětí nucených pracovat v cizích domácnostech. Přes 10 milionů pracujících dětí je často vystavováno fyzickému i psychickému násilí. Vláda by měla respektovat Úmluvu o právech dítěte a měla by ty, kdo za násilí zodpovídají, postavit před spravedlnost.? Dokument biskupů podepsaný mons. Lawrencem Saldanhou, arcibiskupem Lahore a předsedou biskupské konference, pokračuje připomenutím, že k případům vykořisťování mladistvích dochází v extrémně chudých a především křesťanských rodinách. Například v okrsku Sialkot představuje 5tisíc dětí 80 % dělníků, kteří pracují na výrově bot, cihel nebo koberců, které jsou určeny pro export na Západ. Dětská práce má v Pákistánu za důsledek také vysokou dětskou úmrtnost a vysokou míru negramotnosti. Tyto problémy by podle biskupů měla pákistánská vláda řešit.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.