Katolík zvolen za jednu z 10 osobností Číny loňského roku

8.2.2010 

Čínská média i společnost si váží a cení tamějších katolíků. Jeden z nich byl hlavními čínskými médii a celostátním veřejným hlasováním pomocí internetu vybrán mezi 10 osobností roku 2009. Dalším je univerzitní student ? katolík, který zemřel při záchraně života dítěte, a byl regionálními a krajskými úřady Čínské lidové republiky označen za morální vzor odvahy a obětavosti.

Největší čínská média: China Central Television (CCTV), agentura Xin Hua a People Daily vybrala do seznamu 10 osobností roku 2009, které nejvíce dojaly celou Čínu, 71 letého zemědělce z velice skromných poměrů, Wan Ping An, katolíka, který se více než 23 let stará o staré lidí, opuštěné děti, nemocné a osamocené lidi. Na poslední pozemské cestě doprovodil již 63 osob, o které se před tím staral a kterým vystrojil pohřeb. V roce 2000 se zadlužil, aby mohl postavit dům s 50 místnostmi pro lidi, kteří byli bez přístřeší. Roku 2007 mu jeden dobrodinec zaplatil cestu do Říma, kde se účastnil generální audience Svatého otce, což sám označil za splnění svého celoživotního snu. Dnes byl vybrán z desetitisíců lidí za kandidáta desítky osobností, které v loňském roce nejvíce dojaly celou Čínu. Slavnostní vyhlášení těchto osobností proběhne v přímém televizním přenosu na nový rok čínského kalendáře v hlavním večerním programu China Central Television. Wan Ping An však ve své prostotě jen opakuje: ?Ježíš nás učil ?cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších, mně jste učinili.?

Druhým oceněným je 21 Huang Chuan Ding z farnosti Nan Guan v diecézi Bao Ji v regionu Sahan Xi. Ten 27. ledna zemřel při záchraně 5 letého dítěte, které se propadlo do zamrzlé řeky. Na jeho pohřbu se 3. února sešlo 3 tisíce věřících, spolustudentů a představitelů státních regionálních a krajských úřadů, kteří jej oficiálně vyhlásili za ?vzor všeho obyvatelstva?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.