Kard. Bertone připomněl 10. výročí beatifikace Pia IX.

8.2.2010 

V římské bazilice svatého Vavřince za hradbami včera kardinál Tarcisio Bertone, státní sekretář Vatikánu, sloužil mši svatou na připomínku 10. výročí beatifikace papeže Pia IX. Kardinál Bertone shromážděným také tlumočil vřelé pozdravy Benedikta XVI.

Narodil se v Senigallii v roce 1792. Na Petrův stolec byl zvolen 16. června 1846. Jeho pontifikát se odvíjel v době bojů za sjednocení Itálie, během nichž zanikla dosavadní podoba papežského státu. Jeho rozsah se tehdy omezil na římské územní, tedy prakticky na dnešní podobu, která byla definována zhruba o 60 let později, v roce 1929 podpisem Lateránských dohod. Mezi významné kroky pontifikátu Pia IX. patří například encyklika Qui pluribus výslovně odsuzující komunismus nebo svolání I.vatikánského koncilu, který vyhlásil dogma o papežské neomylnosti. Pius IX. zemřel 7. února roku 1878 a za blahoslaveného byl prohlášen v září 2000 Janem Pavlem II.

Kardinál Bertone ve své homilii připomněl slova Pia IX. o důležitosti péče o formaci kléru:

?Každý z vás ví dobře, jak je pro církev důležité, zvlášť v nepříznivých dobách mít schopné služebníky, které mít nebude, nebudou-li duchovně dobře formováni. Proto, ctihodní bratři, neustávejte nikdy v usilovné péči a horlivé starostlivosti o to, aby budoucí duchovní už od prvních let byli včas vychováváni ke každé zbožnosti, ctnosti a církevnímu duchu a aby byli vhodně vzděláni jak ve světských vědách, tak v obtížných, zejména v posvátných oborech.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.