Kard. Kasper o plodech 40 let ekumenického dialogu

8.2.2010 

V Římě dnes dopoledne začalo třídenní sympozium o ekumenismu. Koná se v sídle Papežské rady pro jednotu křesťanů a účastní se ho zástupci katolíků, luteránů, anglikánů reformovaných i metodistů. Podklad pro práci sympozia tvoří kniha předsedy výše zmíněné Papežské rady kardinála Waltera Kasper o plodech 40 let ekumenického dialogu (?Harvesting the Fruits. Basic Aspects of Christian Faith in Ecumenical Dialogue? - Continuum, Londra, 2009). Kardinál Kasper také Vatikánskému rozhlasu prozradil cíle sympozia:

?Chceme sebrat plody dialogů, které začaly před 40 lety. Máme velký štos dokumentů a chceme, aby se staly stravitelnějšími také pro společenství, aby mohl začít proces jejich přijetí do živého těla našich církví. Nechceme, aby tyhle dokumenty zůstaly pod nánosy prachu a byly jen předmětem vědeckého bádání pro studenty. Je třeba, aby byly živě přijímány. A druhým cílem je spolu s našimi partnery uvažovat o příštích krocích ekumenismu, o podstatě toho, čeho jsme dosáhli. Chceme mluvit o tom, jaké jsou další kroky, které můžeme podniknout společně.?

Řeč bude o ústředním tématu ekumenismu, tedy o viditelné jednotě a o jednotě v mnohosti. Co to znamená?

?To je stěžejní bod. Máme různé ekleziologie. Ta protestantská se od katolické liší, a proto máme dvě představy o jednotě církve. Já můžu pouze vysvětlit, že katolický postoj znamená plnou jednotu ve víře, ve svátostech a v apoštolské službě církve. K tomuto cíli můžeme dojít jedině krůček za krůčkem, ale už nyní mají jiné církve některé z těchto tří prvků podstatných pro jednotu. Kristova církev v nich už působí. Znamená to, že mimo katolickou církev není eklesiologické prázdno. Plné uskutečnění ? jak jsme přesvědčeni ? však existuje v církvi, jejíž hlavou je papež a biskupové jsou ve společenství s ním.?

Říká předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Walter Kasper.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.