Procesí od Andělského hradu na náměstí sv. Petra

11.2.2010 

V podvečer se na via della Conciliazione, vedoucí od Tibery k Vatikánu, konalo další procesí. Tentokrát v něm byla od Andělského hradu na svatopetrské náměstí nesena socha Panny Marie Lurdské. Mezi pořadateli byla například organizace UNITALSI, která zajišťuje přepravu nemocných do Lurd. Předseda její římské pobočky, Alessandro Pinna, vysvětlil její práci:

?Konáme společnou pouť víry a snažíme se pomáhat nemocným dělat to, co většina lidí zvládne sama. My dobrovolníci jsme k dispozici těmto lidem, abychom jim pomohli v jejich cestě nehledě na nemoc a utrpení.?

A jaký význam pro něj má dnešní přítomnost relikvií svaté Bernadetty?

?Pro nás z UNITALSI ? zvlášť pro dobrovolníky ? je to životní vzor: pokorně sloužit tomu, kdo trpí, a nezviditelňovat se. Jak říkala Bernadetta: Být jako koště, které je v okamžiku, kdy ho není třeba, schováno za dveře.? Toto je vzorem pro nás dobrovolníky. Je to velmi silný pocit, také pro mnoho mladých dobrovolníků. V momentě, kdy zdravili její relikvie, viděl jsem u těchto mladých mnoho slz a dojetí. A přitom se mluví o mládeži, která se nestará o problémy, nemoci a dobrovolnickou službu.?

Poté co procesí se sochou Panny Marie Lurdské dorazilo na svatopetrské náměstí, pokynul Benedikt XVI. z okna své pracovny na pozdrav jeho účastníkům.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.