Biskupové Rumunska u Svatého otce

12.2.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal biskupy Rumunska na zakončení jejich návštěvy ad Limina apostolorum. Svatý otec v promluvě k nim připomněl, že je třeba zhodnotit křesťanské kořeny Evropy a hovořil také o dialogu pravoslavných a katolíků v Rumunsku.
Arcibiskup Bukureště a předseda rumunského episkopátu, mons. Ioan Robu, při setkání pozval Benedikta XVI. k návštěvě Rumunska.
Svatý otec ocenil křesťanskou komunitu Rumunska a Moldávie, která v době pronásledování prokázala přilnutí ke Kristu a jeho církvi a zachovala svou víru. Nicméně, uvedl, ani dnes v dezorientované a sekularizované společnosti nechybějí nástrahy, zejména co se týká rodiny.

?Katolické rodiny ve vaší zemi, které v době zkoušek za velkou cenu vydávaly věrnosti evangeliu nejsou imunní k pohromám potratů , korupce, alkoholismu a drogám, stejně tak jako k metodám kontroly porodnosti, které se neslučují s lidskou důstojností.?

Aby se lépe čelilo těmto výzvám, doporučil Svatý otec biskupům, aby podporovali farní asistenty, kteří zajistí vhodnou přípravu na manželský a rodiný život a budou zajišťovat lepší pastoraci mládeže. Transformace průmyslového a zemědělského systému, ekonomická krize a emigrace do zahraničí nenapomohla k udržení tradičních hodnot a proto je potřeba je znovu nabídnout a posílit.

?Je především potřeba rozhodné úsilí podpořit přítomnost křesťanských hodnot ve společnosti prostřednictvím rozvoje formačních center, kde mohou mladí poznávat pravé hodnoty obohacené duchem kultury vaší země. Tak budou moci být svědky v prostředí v němž žijí. Církev chce přispět k budování smířené a solidární společnosti, která bude schopná čelit probíhajícímu procesu sekularizace.?

Benedikt XVI. se pak obrátil k tématu vztahů katolíků a pravoslavných a vyjádřil přání, aby ?svědectví o bratrství mezi nimi? převládalo ?nad rozdělením a rozepřemi a srdce se otevřela smíření?:

?Vím o obtížích, kterým musí v tomto prostředí čelit katolická společenství. Doufám, že se podaří najít vhodné řešení v duchu spravedlnosti a lásky, které musí oživovat vztahy mezi bratry v Kristu.?

Benedikt XVI. připomněl historickou návštěvu Jana Pavla II. v Rumunsku, jenž byla podnícena touhou povzbudit k modlitbě a dialogu v lásce a pravdě a podpořit ke společným iniciativám. Ty by měly probíhat především na poli rodiny, bioetiky, lidských práv, poctivosti ve veřejném životě a ekologie:

?Společné úsilí v těchto oblastech nabízí významný přínos růstu morálního a občanského živoat společnosti. Konstruktivní dialog mezi pravoslavnými a katolíky bude kvasem jednoty a svornosti nejen ve vaší zemi, ale také v celé Evropě.?

V závěru audience pak Benedikt XVI. rumunské biskupy vyzval, aby věřící vedli ke zralé a zodpovědné křesťanské víře.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.