Benedikt XVI. se setkal se členy Papežské akademie Pro život

13.2.2010 

?Věda sama nestačí k pochopení hodnoty lidského života ani k tomu, aby byl zaručen respekt k posvátnosti života. To je možné pouze tehdy, je-li uznán přirozený zákon, který nesepsala ruka člověka, ale Boha,? zdůraznil Benedikt XVI. dnes dopoledne při setkání se členy Papežské akademie pro život, kteří se v těchto dneh sešli na plenárním zasedání. V jejich čele stál předseda akademie, arcibiskup Rino Fisichella.

?Myšlenka, že život je materie, kterou může věda libovolně manipulovat i pietismus, který se lehce dojímá před krajními situacemi a myslí, že to stačí jako respekt k lidské důstojnosti, jsou stejně nebezpečné jako stát, který při tvorbě zákonů týkajících se etiky činní sám sebe etickým principem a ignoruje nebo překrucuje přirozený zákon,? varoval Svatý otec. Připomněl také, že dnes se boj o integrální lidský rozvoj odehrává právě na poli bioetiky.

?Jde o velmi delikátní a rozhodující prostředí, v němž s obrovskou silou vyvěrá zásadní otázka: zda je člověk svým vlastním výtvorem nebo jestli závisí na Bohu. Vědecké objevy na tomto poli a možnosti technických zásahů jsou tak rozvinuté, že nabízí volbu mezi dvojím pojetím racionality: té, kde je rozum otevřen transcendentnu a té, kde je rozum uzavřen v imanenci.?

Bioetika potřebuje právě v okamžiku, kdy se objeví konflikt těchto interpretací, solidní základ, kterým je právě přirozený zákon, který do lidského srdce vepsal Bůh Stvořitel.

?Vědci se nesmějí domnívat, že mají v rukách pouze neživý a manipulovatelný materiál. Ve skutečnosti už od prvního okamžiku je život člověka charakterizován tím, že je to lidský život, a proto je stále, všude a přes všechno nositelem vlastní důstojnosti. Jinak budeme stále v nebezpečí účelového využívání vědy s nevyhnutelnými následky, klesneme ke svévolnému, diskriminačnímu jednání, hledícímu především na ekonomické zájmy.?

?Spojení bioetiky a přirozeného zákona umožňuje lépe hájit právo na důstojnost, kterou má lidský život od počátku až do přirozeného konce,? řekl Benedikt XVI. členům Papežské akademie pro život.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.