Benedikt XVI. vyjádřil solidaritu s pronásledovanými křesťany Iráku

1.3.2010 

Benedikt XVI. ve své nedělní promluvě před polední modlitbou Anděl Páně obrátil pozornost na Irák. Znovu tak reagoval na zostřující se protikřesťanské klima v této zemi. Konkrétně v městě Mossul totiž došlo k předem naplánovaným vraždám několika křesťanů, kterým bylo těsně předtím vyhrožováno, že pokud neemigrují, budou zabiti. Přesně to se pak, bohužel, také stalo. Vrazi je vyhledali přímo v jejich domovech. V neděli v poledne se proto na svatopetrském náměstí sešli obyvatelé Iráku, kteří žijí v Římě a které Benedikt XVI v závěru své promluvy také oslovil:

?S hlubokým zármutkem jsem přijal tragické zprávy o nedávných vraždách několika křesťanů v městě Mosul a se velkým znepokojením jsem sledoval další projevy násilí, které sužují zkoušenou iráckou zemi a ubližují bezbranným lidem různých náboženských příslušností. V těchto dnech intenzivnějšího usebrání jsem se často modlil za všechny oběti oněch atentátů a dnes bych se chtěl duchovně spojit v modlitbě, k níž vyzvala rada biskupů v Ninive, za mír a za nastolení bezpečnosti. Srdcem jsem nablízku křesťanským komunitám celé země. Buďte dál neúnavně kvasem dobra ve své vlasti, do níž plným právem dlouhá staletí patříte.
V nesnadné politické fázi, kterou Irák prochází, vybízím jeho občanské autority, aby nasadily všechny své síly k vytvoření záruk bezpečnosti obyvatel, zejména z těch nejvíce zranitelných náboženských menšin. Doufám, že nezvítězí pokušení nechat převládnout dočasné a stranické zájmy nad bezpečností a lidskými právy všech občanů. Na závěr zdravím také Iráčany, kteří přišli na náměstí sv. Petra, a povzbuzuji mezinárodní společenství, aby se vynasnažilo poskytnout obyvatelům Iráku budoucnost, smíření a spravedlnost, a zároveň prosím všemohoucího Boha o drahocenný dar míru.
?

Spontánní manifestace za pokoj a bezpečnost spojená s půstem a modlitbou proběhla v Bagdadu a Mosulu. Sešlo se na nich několik tisíc křesťanů. Mons. Emil Shimoun Nona, chaldejský arcibiskup Mosul řekl, že během několika dnů opustilo město podle údajů OSN kolem 600 křesťanů z celkem asi 4 tisíc, kteří zde žijí. ?Podle našich odhadů ? řekl arcibiskup Nona ? odešlo z města poněkud méně lidí, přibližně 400. Situace však nadále zůstává napjatá.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.