Biskupové Ugandy na návštěvě Apoštolského stolce

1.3.2010 

Benedikt XVI. přijal dnes na audienci první skupinu biskupů z Biskupské konference Ugandy, kteří v Římě zahájili svou návštěvu ad limina. Katolická církev má na území této africké země 4 metropolitní arcidiecéze a 15 diecézí. Katolíci představují 41,5% z celkového počtu 30 miliónů obyvatel. Další 36% populace se hlásí k anglikanismu a 12% k islámu.

Národní smíření, boj proti chudobě a proti AIDS, to jsou tři velké výzvy, kterým církev v Ugandě musí denně čelit. Spolupracuje při tom i s věřícími jiných křesťanských společenství. Už od roku 1963 tu působí Křesťanská rada, jejíž členy jsou katolíci, anglikáni i pravoslavní. Církev jako prostředník přispěla ke snahám o dosažení míru v severním regionu Ugandy, kterým od roku 1986 zmítá občanská válka, o níž se dosud nedá říci, že skončila, nehledě na dohody o příměří, které vláda a guerily zvané ?Armáda Božího odporu? podepsaly.

Ugandská církev provozuje mnoho výchovných a vzdělávacích institutů a stojí v první linii boje proti chudobě, mimo jiné pořádá kurzy pro rozvoj udržitelného zemědělství.

Velké je nasazení církve v boji proti AIDS. Jeho pandemie postihla víc než jeden milión obyvatel Ugandy. Biskupská konference proto v roce 1995 založila organizaci ?Aids Focal Point? pro pomoc obyvatelstvu nakaženému virem Hiv. Toto úsilí už zaznamenalo významné výsledky. Naproti většině afrických zemí, které založily boj proti AIDS na šíření preservativů, Uganda snížila počet nakažených tím, že mladé generace vychovává k hodnotám jako věrnost a předmanželská abstinence.

V posledních měsících se biskupové Ugandy postavili proti návrhu zákona, který homosexuálům ukládá vysoké tresty, až k trestu smrti. ?Podle církve ? prohlásil sekretář Biskupské konference otec John Baptist Kauta ? návrh zákona odporuje křesťanskému přístupu k problému.? ?Zavedení trestu smrti a vězení za homosexuální činy - pokračoval ? zasahuje osoby namísto snahy pomoci těmto osobám, které potřebují obrácení, podporu a naději,? řekl sekretář Biskupské konference Ugandy.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.