Benedikt XVI. k ugandským biskupům

5.3.2010 

Svědčit ve společnosti o Kristu a odolávat svodům materialistické kultury ? kladl na srdce Benedikt XVI. ugandským biskupům, které dnes přijal na audienci. Biskupové této africké země byli v Římě tento týden na návštěvě ?ad Limina.? Svatý otec jim ve své promluvě připomněl význam podpory rodinných hodnot, formace kněží a laiků působících ve veřejné sféře.
Benedikt XVI. také připomněl oběti sesuvů půdy, které nedávno zasáhly severovýchodní oblast Ugandy a zemřelo kvůli nim několik desítek lidí. Svatý otec vyjádřil svou blízkost všem, které toto neštěstí zasáhlo a ujistil je o svých modlitbách, aby jim Bůh dal sílu a naději.

Pak také povzbudil k obnově evangelizace Afrického kontinentu, potvrdil tak výzvu Biskupské synody pro Afriku, která se konala loni v říjnu. ?Ve světle evangelního poselství ? řekl Svatý otec- si buďte vědomi potřeby povzbuzovat ugandské katolíky, aby plně docenili svátost manželství v její jednotě a nerozlučitelnosti.?Vyžadujte trvalý mír, založený na spravedlnosti, štědrost k potřebným a ducha dialogu a smíření, vyzval Benedikt XVI. Při podporování pravého ekumenismu buďte nablízku těm, kdo jsou nejvíce zranitelní sektami.

V souvislosti s probíhajícím Kněžským rokem také biskupům připomněl, že kněží potřebují jejich podporu: ?Povzbuzujete je k modlitbě a bdělosti, aby se vyvarovali osobních, světských a politických ambicí a přehnaného lpění na rodině či etnické skupině.?
?Kněží a řeholníci ? pokračoval ? musí být neustále podporováni v celibátu a zasvěceném životě.? Svatý otec také vyzdvihl formy lidové evangelizace, které jsou v Ugandě přítomné, jako pouti do chrámu Ugandských mučedníků. A obnovil apel na podporu uprchlíků a válečných sirotků, stejně tak jako osob trpících chudobou a nemocemi, zejména AIDS. Zároveň položil důraz na formaci laiků, zvláště těch, kteří pracují v médiích, politice a kultuře.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.