Arcibiskup z Abuja vysvětluje pozadí etnických střetů v Nigérii

8.3.2010 

Včera došlo v nigerijském státě Plateau k etnickým čistkám, kterým padlo za oběť nejméně 500 křesťanů, v drtivé většině žen a dětí. Místní policie dopadla a uvěznila 95 osob, které masakr provedly. Napadené vesnice jsou nyní již pod vojenskou ochranou. Podle svědků šlo o útok nomádských pastevců muslimské příslušnosti z kmene Fulani, kteří napadli vesnice v Dogo Nahawa, Ratsat a Zot nedaleko hlavního města zmíněno nigerijského státu, Jos, a obývané převážně etnikem Berom, které je křesťanského vyznání. Arcibiskup z Abuja mons. John Olorunfemi Onaiyekan pro Vatikánský rozhlas vysvětluje, co je v pozadí celé události:

?Ozbrojené osoby, kočovní pastevci, zvaní Fulani, zaútočili na vesnice etnika Berom, které je tvořeno zemědělci. Jde o klasický konflikt mezi pastevci a zemědělci pouze s tím dodatkem, že Fulani jsou muslimové a Berom křesťanů. Zahraniční tisk se snadno nechává unést a tvrdí, že se zabíjejí křesťanů a muslimové. Ale toto není ten případ, protože důvodem zabíjení není náboženství, ale sociální, ekonomické, kmenové a kulturní nároky. Oběťmi jsou chudí lidé, kteří s tím vším nemají co do činění a nenesou žádnou vinu. Jako církev nadále udržujeme dobré vztahy s muslimy a snažíme se také dohodnout na tom, jak předejít násilí a společně řešit konkrétní, politické a etnické problémy. Zarmucuje nás, že vláda, která by měla poskytovat všem obyvatelům záruky bezpečnosti, zřejmě není schopna činu. Ne že by snad nechtěla, ale je to vláda velmi slabá.?

Proč vlastně v okolí města Jos dochází k tomuto násilí. Není to přece první případ..

?Protože v Jos dochází k míšení dvou etnik. Rivalita o kontrolu nad územím je silnější než jinde. Pastevci Fulani žijí na celém území Nigérie, ale vlastnictví půdy si nenárokují nikde jinde než právě v Jos. Tam chtějí být pány. Je tu také další aspekt. Pastevci totiž mají podporu svých bratří ze severu Nigérie.?

Mohlo by se zde jednat o mezinárodní terorismus?

?Nemyslím, i když není vyloučeno, že někteří takovéto kontakty mají. Všeobecná realita to však podle mého názoru není. Faktem je, že tady všude existuje trh se zbraněmi. Nezapomeňme, že o něco severněji je Darfúr a válka v Čadu a na jihu Súdánu. Je velmi snadné nalézt lidi, kteří přijdou bojovat za pár dolarů.?

Jaké jsou naděje církve?

?Modlíme se za pokoj, za dobrou vládu, za pravdu. A modlíme se také, aby lidé uznali, že jediný způsob, jak v této zemi přežít, je ten, že se budou všichni vzájemně uznávat za bratry a občany téže země.?

Říká nigerijský biskup z Abuja mons. Olorunfemi Onaiyekan.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.