CCEE a CEC zasedají na pozvání Bartoloměje I. v Istanbulu

8.3.2010 

V Istanbulu včera začalo setkání Společné komise Rady evropských biskupských konferencí a Konference evropských církví. Její členové, po té co byli informováni o zemětřesení, které včera ráno zasáhlo město Elazig na jihovýchodě Turecka, ujistili vládu a všechny obyvatele země, zejména oblastí postižených touto tragickou událostí, o svých modlitbách.

Istanbul byl vyhlášen evropským hlavním městem kultury roku 2010. Setkání společné komise Rady evropských církví (CEC) a Evropské rady biskupských konferencí (CCEE) se tu letos koná na pozvání ekumenického patriarchy Bartoloměje I. Potrvá do čtvrtku 11. března.

Společná komise byla založena v roce 1972 a jejím úkolem je dohled na spolupráci mezi Radou evropských církví a Evropskou radou biskupských konferencí. Jejími členy jsou generální sekretáři obou institucí a dalších sedm delegátů každé strany. Na programu jednání mají letos především otázku migrace. Členové komise se setkají také s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I.

Rada evropských církví je sdružením 120 pravoslavných, protestantských, anglikánských a staro-katolických církví ze všech z všech evropských zemí a dalších 40 přidružených organizací. Založena byla v roce 1959 a má svá sídla v Ženevě, Bruselu a Štrasburku. Evropská rada biskupských konferencí má své sídlo ve švýcarském St. Gallen a aktuálně je jejím předsedou maďarský kardinál Péter Erdő.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.