Církev v Indii usiluje o odstranění diskriminace žen

8.3.2010 

Indičtí biskupové dnes v souvislosti se stým výročím vyhlášení Mezinárodního dne žen, které připadá na dnešek, připomněli důstojnost žen v církvi a ve společnosti. Mons. Albert D?Souza, arcibiskup města Agra a generální sekretář Biskupské konference Indii, vysvětlil v rozhovoru pro agenturu AsiaNews rostoucí roli ženy v indické společnosti a úsilí, které církev vyvíjí proti diskriminaci. Mons. D?Souza připomíná, že indická církev byla požehnána darem dvou velmi významných žen - svaté Alfonsy a blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty, které jsou zářným příkladem role žen. Mimoto má Indie prezidentku ženu a další ženy na mnoha významných vedoucích pozicích. Je smutné, že ženy, které jsou příslušnicemi skupin vyřazených na okraj společnosti, jako dalitové - příslušníci nižších kast a menšin - trpí diskrimací ještě více.

Indická církev, s využitím vlastních zdrojů, zajišťuje těmto ženám pomoc při vzdělávání, zdravotnické služby a věnuje se jejich sociálnímu postavení, aby tak napomohla k odstranění diskriminace. S nasazením církve v Indii vznikly různé projekty, které mají napomoci změnit k lepšímu život žen a dívek.

Už první křesťanští misionáři zdůrazňovali, že je nutné chlapcům i dívkám poskytnout stejné vzdělání. A díky mnoha zákrokům na poli vzdělávání, zdravotnictví a sociální bezpečnosti má katolická církev v Indii velký podíl na zlepšení postavení ženy ve společnosti. ?Indická církev bude i nadále inspirovat, motivovat, organizovat a kontrolovat situaci žen ve společnosti a církvi. Kéž nás Maria, Naše Matka, vzor a průvodkyně, vede k tomu, abychom byli opravdovými učedníky jejího Syna, a uskutečňovali Jeho Království v naší milované vlasti Indii,? uzavřel mons. D'Souza.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.