První komunita pro handicapované v Egyptě

8.3.2010 

První komunita pro handicapované v Egyptě má název al-Fulk a sídlí v městě Minya. Vznikla v roce 2002 díky finanční pomoci katolické charitativní organizace Pomoc církvi v nouzi, která na projekt darovala 15 tisíc euro.
Al-Fulk znamená archa a je součástí mezinárodního hnutí Archa. V centru pracuje 15 handicapovaných - 7 doma a 8 přímo v sídle centra - kde vyrábějí svíčky.

?Doufáme, že brzy to bude 10 lidí doma a 20 v našich dílnách,? říká v rozhovoru pro agenturu Zenit jeden z pracovníků centra Magdi Asham Henein, vysvětluje také, že existence tohoto centra je velmi podstatná pro Egypt, kde jinak handicapovaní zůstávají na okraji společnosti, vysmívaní a opuštění. ?Ještě před deseti lety ? dodává ? nikdo nechápal, co je mentální postižení. Bylo považováno za boží trest a proto byly handicapovaní odmítáni, ba vyháněni z rodin a společnosti.?

Díky tomuto centru nyní také katoličtí i pravoslavní handicapovaní nabízejí příklad mírového soužití. V dohledné době by se k nim měli v centru al-Fulk měli přidat i handicapovaní vyznavači islámu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.