Představená hnutí Fokoláre o své cestě po Asii

11.3.2010 

Z Asie v tomto období často přicházejí zprávy o konfliktech s náboženským pozadím. Podle zkušenosti představené hnutí Fokoláre ? Díla Mariina, Marie Voce, která se nedávno vrátila z cesty po Asii se zastávkami v Koreji, Japonsku, na Filipínách a v Pákistánu, je ale tvář těchto zemí jiná. Na programu měla mnoho mezináboženských setkání, např. s třemi tisíci vyznavačů buddhismu v Tokiu a mnoha buddhistickými mnichy v Thajsku, ale také s muslimy a hinduisty. Maria Voce se s Vatikánským rozhlasem podělila o své dojmy:

?Byl to velmi silný zážitek, poznat trochu víc velkou asijskou kulturu, velké asijské tradice, tak bohaté na hodnoty. Hodnoty, které jsou v našem světě, plném individualismu, tak trochu považovány za zastaralé: respekt ke stáří, kázeň, pracovitost, trpělivost, schopnost snášet bolestné a obtížné situace. Všechny hodnoty se v tomto kontextu jeví jako cenné perly, výjimečné hodnoty. V tomto smyslu cítíme, že Asie je dar, a my potřebujeme tyto hodnoty. Zároveň si říkám: ?Pokud nepřineseme větší hodnotu, co tedy uděláme?? Mám za to, že obrovskou hodnotou je milosrdná láska, hodnota křesťanské lásky. A to proto, že je to jediná nadhodnota, která nepotlačuje ostatní hodnoty, ale naopak je činí ještě hodnotnější. Proto je hodnotou, kterou mohou přijmout všichni, aniž by se cítili utlačováni.?

Mnohé etapy své cesty jste věnovala dialogu mezi náboženstvími, byly pokračováním toho, co tu dělala i Chiara Lubich?

?Chiara jezdila do Japonska a Thajska vždy na pozvání osobností velkých náboženství za účelem mezináboženského dialogu. Otevřela v těchto zemích centra Fokoláre, aby tyto vztahy mohly být udržovány. Moje cesta byla motivována touhou navštívit Fokoláre v této oblasti a ve všech komunitách byl někdo z jiných náboženství, který svědčil o nadšení z poselství lásky a života, které sem Chiara přinesla a cítil, že ho může přijmout za vlastní. Byli jsme pospolu a to je svědectví, že díky lásce je jednota možná.?

říká představená hnutí Fokoláre ? Díla Mariina, Marie Voce, která se nedávno vrátila z cesty po Asii.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.