Benedikt XVI.: Láska vidí i tam, kde rozum již nevidí

17.3.2010 

Dnešní generální audience Benedikta XVI. se opět - po několika měsících ? konala na náměstí svatého Petra za účasti 12 tisíc lidí. Svatý otec se ve své katechezi vrátil k postavě svatého Bonaventury a jeho přístupu k teologii, který porovnal s přístupem Tomáše Akvinského, a mimo jiné řekl:

?Svatý Tomáš a svatý Bonaventura v důsledku toho odlišně definují poslední cíl člověka, jeho plné štěstí. Svrchovaným cílem, ke kterému se vztahuje naše touha, je pro svatého Tomáše patření na Boha. V tomto jednoduchém úkonu vidění Boha spočívá řešení všech problémů: jsme šťastní a nic jiného není třeba.
Pro svatého Bonaventuru je posledním cílem člověka, milovat Boha, tedy setkání a sjednocení Jeho naší lásky. To je pro něho ta nejadekvátnější definice našeho štěstí.
V tomto smyslu bychom také mohli říci, že pro svatého Tomáše je nejvyšší kategorií pravda, zatímco pro svatého Bonaventuru dobro. Bylo by chybné spatřovat v těchto dvou odpovědích nějaké protiřečení. Pro oba je pravda také dobrem, a dobro je také pravdou; vidět Boha znamená milovat a milovat znamená vidět. Jde tedy o odlišné akcenty jediné, společné a základní vize. Oba akcenty formovaly odlišné tradice i spirituality a tak ukázaly plodnost jediné víry v různosti jejích výrazů.
?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.