Nynější biskup Milwaukee: Chyb se v případě Murphy dopustil stát a diecéze, nikoli Řím

31.3.2010 

?Svatý otec nepotřebuje, abych bránil jeho samého či jeho rozhodnutí. Jsem přesvědčen ? a dějiny to potvrdí ?, že činy, kterými odpovídá na tuto krizi, pohotové, rozhodné a soucitné odpovědi obětem, hovoří samy za sebe. Svatý otec byl ve svém odhodlání bojovat proti zneužívání kněžími vždy pevný. Snažil se vždy vymýtit ho z církve, pomáhat těm, kdo byli zraněni, a pachatele hnát k zodpovědnosti. Setkával se s obětmi a káral biskupy pro nedostatek úsudku a rozhodnosti,? prohlásil při mši chrismatis za přítomnosti kněží své diecéze Milwaukee arcibiskup Jerome Listecki.

Potvrdil přitom, že k pochybení v případě otce Lawrence Murphyho nedošlo v Římě. ?Chyby byly učiněny zde, v arcidiecézi Milwaukee v sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých letech a to jak církví, tak civilními autoritami, představiteli církve, biskupy. Proto žádám jménem církve a arcidiecéze Milwaukee o odpuštění? uvedl arcibiskup Listecki ve věstníku diecéze Milwaukee.

?Tento zločin, hřích, hrůza, neměl být nikdy spáchán, natož knězem. Ti, kdo jej spáchali, a ti, kdo ? včetně biskupů ? neudělali vše, co bylo v jejich silách, aby je zastavili, jednali proti všemu, co církev a kněžství představuje.? Shromážděné kněze, jáhny i laiky působící v pastoraci tak vyzval k přijetí opatření, která zajišťují větší bezpečnost dětí ve farnostech a školách (např. skleněné zpovědnice, které již byly v USA většinou instalovány apod.) ?Jsme církev svátostná. Dnes jsme posvětili olej k pomazání nemocných. Tento olej bude používán příští rok v naší diecézi. Uzdravení je to, co všichni potřebujeme.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.