Velikonoční poselství moskevského patriarchy Kirilla

6.4.2010 

Svět se zoufale snaží najít lepší život, ale nepřátelství, války, chudoba, nemoci a existenciální zmatek kladou do cesty celých národů mnoho překážek. Církev a dějiny dosvědčují, že tyto překážky lze překonat životem podle Božího slova ve světle Vzkříšeného Krista. Zdůrazňuje to ve svém velikonočním poselství kněžím a věřícím Ruské pravoslavné církve patriarcha Moskvy a celé Rusi, Kirill. Katolické a pravoslavné velikonoce letos připadly na stejné datum.

Kristovo Vzkříšení ? stojí v poselství, které zveřejnil vatikánský deník Osservatore Romano ? ?nám umožňuje přemáhat marnost každodenního života, abychom mohli spatřit opravdovou velikost Boží lásky.? Proto je důležité pochopit, že Pán, skrze své Vzkříšení, obnovuje lidskou přirozenost, obnovuje vnitřní energii každého křesťana pro jeho službu Církvi, společnosti, rodině a bližnímu. Schopnost hledět ke světlu Vzkříšení ? dodává patriarcha Kirill ? je v dnešní společnosti, tolik ovlivněné médii, obzvlášť nutná. Pokud se žije pouze událostmi, obavami a problémy jednotlivého dne hrozí, že upadne do zapomnění to, co je opravdu důležité, totiž spása duše.

Moskevský patriarcha ve velikonočním poselství mimo jiné připomíná, že v noci, která přináší Světlo, sdílíme radost z potvrzení života, protože událost, která se stala před mnoha staletími ve starém Jeruzalémě, má přímý vztah ke každému z nás. ?Proměnění našeho života v Kristu ? stojí v závěru poselství ? neznamená pouhou změnu k lepšímu.? ?Jde o radikální proměnu, která člověka přivádí k triumfu života a plnosti bytí, jak během jeho pozemského pobytu, tak v čase, který přijde potom.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.