Filmový festival spojuje svět filmu a duševně nemocných

9.4.2010 

V italském hlavním městě včera začal první ročník Mezinárodního festivalu patologické kinematografie. Potrvá do zítřka a jeho cílem je spojit svět filmu a svět nemocných, kteří trpí duševními a sociálními problémy, a dobrovolníků, kteří jim pomáhají.
Tedy nejen film, který hovoří o duševních onemocněních, ale také nemocní, kteří prostřednictvím filmu vyprávějí světu o svém životě, o svém způsobu bytí a o svých základních potřebách. Jde o ojediněný festival, kterého se neúčastní velké světové hvězdy. Překračuje čistě umělecký význam, stává se okamžikem sdílení, překonávání bariér a předsudků.
Hovoří ředitel festivalu Dario D?Ambrosi:

?Patologiskou kinamatografií se ? určitým způsobem ? myslí filmy, které vyprávějí o všech handicapech: fyzických, psychických... Mám za sebou podobnou divadelní zkušenost, která přinesla vyjímečné výsledky. Každý rok do mého centra přicházelo tak 15-20 osob s psychickou poruchou. Pochopil jsem, jak je pro ně divadlo důležité a tak jsem chtěl něco podobného zkusit i s filmem. Ne náhodou je porota festivalu složená z handicapovaných, a už sem viděl úžasné věci, jak se dívají na film, jak ho posuzují, jak reagují na promítání filmu.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.