Malta se chystá na návštěvu Benedikta XVI.

12.4.2010 

Návštěva Svatého otce na Maltě, plánovaná na tuto sobotu a neděli (17.-18.4.) má být příležitostí k duchovní obnově. Čteme to v poselství, které jménem Benedikta XVI. adresoval katolíkům na Maltě státní sekretář Svatého stolce kard. Bertone. Připomíná v něm věrnost maltských katolíků Kristu, která nepřetržitě trvá od doby, kdy se na ostrově vylodil sv. Pavel. Letos je tomu 1950 let. Malťané tuto událost každoročně slaví. Kard. Bertone ve svém poselství zdůrazňuje také velký vklad církve na Maltě do misijního poslání církve.

Svatý otec vás vybízí, abyste prohloubili vztah k tomuto velkému odkazu a snažili se jej pravdivě žít, třebaže tomu v dnešní společnosti brání mnohé překážky, zlehčování a zapomnění, píše vatikánský státní sekretář. Malta se jasně vyslovuje za rozhodnou potřebu obrany svatosti manželství, ústředního významu rodiny pro zdraví společnosti a také za ochranu důstojnosti lidského života od početí do přirozené smrti. Tato země se umí starat o nejslabší a nejvíce křehké členy společnosti, včetně nenarozených, také proto, že si velmi váží rodinného života, ve kterém se učíme pokoji a solidaritě. To jsou velké pravdy, píše dále kard. Bertone, o kterých Malta může vydávat přesvědčivé a věrohodné svědectví. V probíhajícím Kněžském roce papež vybízí, abyste si vážili velkého daru kněžství, modlili se za své kněze a poroučí je i každého z vás přímluvě významného maltského kněze, sv. Jiřího Preki, jemuž Svatý otec svou apoštolskou cestu svěřuje. Tento maltský kněz, který odešel na věčnost v roce 1962, byl kanonizován Benediktem XVI. před třemi roky.

Také biskupové Malty vybízejí v pastýřském listu své rodáky k laskavému přijetí a upozorňují na to, že v dnešní době se projevuje snaha umlčet prorocký hlas Svatého otce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.