List kardinála Hummese kněžím

16.4.2010 

?Konec Kněžského roku neznamená konec, ale nový začátek,? píše v listu kněžím kardinál Cláudio Hummes, prefekt Kongregace pro klérus. List napsal u příležitosti závěru oslav 150. výročí smrti svatého faráře Arského. V listu se dotkl také tématu sexuálního zneužívání mladistvých spáchaného kněžími. Zdůraznil, že církev je rozhodnutá tyto odsouzeníhodné činy neskrývat ani zmenšovat, ale připomněl, že tyto delikty nemohou být užívány k očerňování církve jako celku.
Kněžským rokem chce být věnována zvláštní pozornost nezastupitelnému významu kněžství a každého kněze v církvi. ?A jestliže někteří kněží ? i když je jejich v celkovém poměru málo ? spáchali otřesné a vážné zločiny sexuálního zneužití mladistvých, musí nést zodpovědnost před Bohem a před soudy, i občanskými,? píše kardinál Hummes a oběti těchto zločinů ujišťuje o své solidaritě a vůli podpořit je v znovunabytí pošlapaných práv.
Pak se prefekt Kongregace pro klérus obrací ke všem kněžím s výzvou účastnit se oslav závěru Kněžského roku, které proběhnou od 9. do 11. června v Římě: ?Ceníme si toho, co jste a co děláte pro církev a pro společnost. Církev vás miluje, obdivuje a respektuje. Jste velkou radostí katolického lidu celého světa, který vás přijímá a podporuje.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.