Otec kardinál Tomáš Špidlík zemřel

17.4.2010 

Téměř šedesát let trvající cyklus pátečních promluv Otce kardinála Tomáše Špidlíka na vlnách Vatikánského rozhlasu se včerejším vysíláním skončil. Ve věku 90 let zemřel věhlasný teolog a především duchovní otec, člen Tovaryšstva Ježíšova. Kardinál Špidlík se na věčnost odebral v pátek po 21:00h v kruhu svých blízkých a spolupracovníků v římském sídle Centra Aletti.

Rakev s ostatky kardinála Špidlíka bude až do pondělního večera vystavena k poslednímu rozloučení v kapli římského Centra Aletti. Zádušní mši svaté bude pak v úterý 20. dubna v 11:30 ve Vatikánské bazilice předsedat děkan kardinálského sboru kardinál Angelo Sodano. Závěrečný obřad posledního rozloučení a promluvu pronese Svatý otec. Benedikt XVI. zaslal soustrastný telegram generálnímu představenému Tovaryšstva Ježíšova Otci Adolfu Nicolasovi, kde píše:

?Zbožný odchod pana kardinála Tomáše Špidlíka, znamenitého jezuity a horlivého služebníka evangelia, vyvolal v mém nitru silné dojetí. S hlubokou vděčností si připomínám jeho pevnou víru, otcovskou vlídnost a živé kulturní a církevní nasazení, zvláště jako spolehlivého odborníka na východní křesťanskou spiritualitu. Vroucně prosím Pána, aby na přímluvu Panny Marie a svatého Ignáce z Loyoly daroval zesnulému kardinálovi věčnou odměnu, připravenou jeho věrným služebníkům, a ze srdce uděluji Vám, Tovaryšstvu Ježíšovu a také všem, kdo ho znali a kdo oceňují jeho schopnosti ducha i srdce, utěšující apoštolské požehnání.?
Papež Benedikt XVI.

Zádušní mši svatou a poslední rozloučení odvysílá Televize Noe v přímém přenosu v úterý 20.4. od 11.30 hodin a v repríze téhož dne večer ve 20.50 hodin. Ostatky kardinála Špidlíka pak budou převezeny k pohřbu do České republiky. Detaily budou teprve zveřejněny.

Kardinál Tomáš Špidlík SJ se narodil 17.12.1919 v moravských Boskovicích. Vystudoval gymnázium v rodném městě, před válkou začal na brněnské univerzitě studovat latinu a češtinu. Po uzavření českých univerzit vstoupil v roce 1940 do jezuitského řádu. Po první přípravě na Velehradě dostudoval teologii v Maastrichtu v Holandsku, kde byl v roce 1949 vysvěcen na kněze. Rok nato odešel do italské Florencie a roku 1951 se ujal funkce spirituála v české papežské koleji Nepomucenum. Na tomto místě vytrval 37 let (1951-1989). Přitom však dokončil svá studia na papežském Orientálním ústavu doktorátem a specializací ve spiritualitě křesťanského "Východu". Od roku 1954 vyučoval východní a patristickou teologii na Papežském orientálním ústavu, na Papežské gregoriánské univerzitě a v karmelitánském ústavu Terezianum v Římě. Jako docent hostoval na jiných světových univerzitách, mezi nimi např. v Kinshase v Africe a v St. Paul v USA.

Otec Tomáš Špidlík byl hlubokou duchovní osobností a rádcem, světově proslulým znalcem spirituality křesťanského Východu, významným představitelem ekumenického hnutí a uznávaný reprezentant a propagátor české kultury. Uznání jeho vědecké práci bylo vyjádřeno mnoha čestnými doktoráty, například na Pravoslavné teologické fakultě v Cluji v Rumunsku. Institut ekumenických studií v Connecticutu (USA) dokonce nese jeho jméno. Prezident Václav Havel ho v roce 1998 vyznamenal za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva Řádem T. G. Masaryka. V roce 2003 byl vyznamenám italským prezidentem Zlatou medaili za zásluhy o kulturu a umění. O tom, jak ceněným teologem byl, svědčí také to, že v roce 1995 dával jako první Čech duchovní cvičení papeži Janu Pavlu II. a římské kurii. V roce 2003 ho papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. Byl také pověřen úkolem promluvit ke sboru kardinálů na začátku konkláve (18.4.2005), během něhož byl na Petrův stolec zvolen Benedikt XVI. S pohnutím přijal zprávu o úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda České biskupské konference:

?Provázeli jsme kardinála Špidlíka modlitbou v závěrečné etapě jeho pozemského života. Nyní s vděčností za vše, co pro církev a společnost ve svém požehnaném životě vykonal, svěřujeme jeho duši Božímu milosrdenství s důvěrou, že se ? jak věříme ? již těší nejvyšší radosti ze setkání s Pánem.?

Hlas otce Tomáše Špidlíka tvořil také nerozlučnou součást českého vysílání Vatikánského rozhlasu. Jeho homilie jste v našem vysílání mohli poslouchat každý pátek téměř 60 let. Vzpomeňme na něj částí rozhovoru, který jsme vysílali před rokem o vánocích a v němž otec kardinál Špidlík vyprávěl o tom, jak své homilie připravoval:

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.