Když chceme poděkovat, modlíme se

18.4.2010 

Promluva Benedikta XVI. před modlitbou Regina caeli, Malta - Floriana

Drazí bratři a sestry,
když chcete poděkovat, když máte na srdci zvláštní modlitební úmysly a když hledáte nebeskou ochranu pro své drahé, máte ve zvyku obracet se k blahoslavené Panně Marii, Matce církve a naší Matce. Vím o výjimečné zbožné úctě maltského lidu k Matce Boží, kterou s velikou vroucností projevuje vůči Naší Paní z Ta?Pinu, a těší mě, že mám možnost modlit se před jejím obrazem, který sem byl právě za tímto účelem přinesen z ostrova Gozo. Kromě toho mám radost, že jí mohu darovat Zlatou růži na znamení naší sdílené synovské lásky k Matce Boží. Modlete se k ní zejména jako ke Královně rodin, což je oslovení, o něž Loretánské litanie rozšířil můj milovaný předchůdce papež Jan Pavel II., který vaši zemi několikrát navštívil. Skrze tento dar, který je hmatatelnou připomínkou mé návštěvy, vám chci děkovat za všechno, co jsem od vás obdržel, zejména za vroucnost vaší zbožnosti a za podporu vašich modliteb pro moji službu Petrova nástupce.

Obraťme se nyní v modlitbě k Marii, Matce církve a Královně nebe s radostí ze vzkříšení toho, kterého nosila ve svém lůně.

Po modlitbě Regina Caeli?

Spojujeme se v modlitbě s těmi, kdo jsou shromážděni v katedrále ve Valladolid, kde byl dnes dopoledne beatifikován kněz Tovaryšstva Ježíšova Bernardo Francisco de Hoyos. Děkujeme Bohu za všechny svaté muže a ženy, které dal své církvi.

Srdečně zdravím všechny dnes zde shromážděné poutníky italského jazyka, zejména ty, kteří přijeli z Lampedusy a Linosy! Děkuji za to, že jste chtěli prožít tyto chvíle slavení a modlitby spolu s bratry a sestrami z Malty. Kéž apoštol Pavel, jehož výročí vylodění na tomto ostrově si připomínáme, je pro vás příkladem zdravé a odvážné víry tváří v tvář nevraživosti.

Vám všem a vašim drahým příbuzným vyprošuji hojnost Pánova požehnání, pokojný a šťastný čas Velikonoční.
Pochválen buď Ježíš Kristus!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.