Nemějte strach přátelit se s Kristem

18.4.2010 

Promluva Benedikta XVI. na setkání s mládeží, Malta - Valletta

Drazí mladí z Malty a Goza, jsem velmi šťastný, že jsem s vámi, (maltsky)
mám velkou radost, že jsem dnes mezi vámi ve vaší vlasti. U příležitosti tohoto významného výročí děkujeme Bohu, že poslal apoštola Pavla na tyto ostrovy, které jako jedny z prvních přijaly dobrou zvěst našeho Pána Ježíše Krista.

Srdečně zdravím arcibiskupa Cremonu, rovněž biskupa Grechu, kterému děkuji za jeho laskavá slova, a všechny přítomné biskupy, kněze a řeholníky. Zvláště ale zdravím vás, mladé lidi z Malty a Goza, a děkuji vám, že jste se mnou hovořili o problémech, s nimiž se nejvíce potýkáte. Vážím si vaší touhy hledat a nalézat pravdu a poznat to, co máte dělat, abyste dosáhli plnosti života.

Svatý Pavel v mládí prožil zkušenost, která jej navždy změnila. Jak víte, po určitou dobu byl nepřítelem církve a dělal vše proto, aby ji zničil. Cestou do Damašku, kam směřoval s úmyslem, že zlikviduje každého křesťana, kterého tam najde, se mu ve vidění ukázal Pán. Kolem něho se rozprostřelo oslnivé světlo a uslyšel hlas, který mu řekl: ?Proč mne pronásleduješ? ? Já jsem Ježíš, kterého pronásleduješ? (Sk 9,4-5) Toto setkání s Pánem Pavla zcela přemohlo a změnilo celý jeho život. Stal se učedníkem, velkým apoštolem a misionářem. Tady na Maltě máte zvláštní důvod děkovat za misijní úsilí Pavla, který šířil evangelium ve Středomoří.

Každé osobní setkání s Ježíšem je strhující zkušenost lásky. Jak Pavel přiznává, nejprve ?krutě pronásledoval Boží církev, a snažil se ji zničit? (srov. Gal 1,13) Avšak nenávist a hněv, obsažené v těchto slovech, byly zcela odstraněny silou Kristovy lásky. Pavel po zbytek svého života nesmírně toužil šířit zvěst o této lásce do všech končin země.

Možná, že mi někdo z vás řekne, že svatý Pavel je ve svých spisech často přísný. Jak tedy mohu tvrdit, že šířil poselství lásky? Moje odpověď zní: Bůh každého z nás tak hluboce a nesmírně miluje, že si to ani neumíme představit. Důvěrně nás zná, ví o našich schopnostech i o každém našem pochybení. Právě proto, že nás tolik miluje, chce nás očistit od našich pochybení a posílit naše ctnosti, abychom mohli mít život v hojnosti. Když k nám promlouvá, protože se mu v našem životě něco nelíbí, neodmítá nás, ale žádá od nás, abychom se změnili a stali se dokonalejšími. Právě to žádal po svatém Pavlovi na cestě do Damašku. Bůh neodmítá nikoho. A církev nikoho neodmítá. Nicméně, Bůh ve své veliké lásce vyzývá každého z nás, abychom se změnili a stali se lepšími.

Svatý Jan nám vypráví, že dokonalá láska zahání strach (srov. 1 Jan 4,18). Proto vám všem říkám: ?Nemějte strach!? Kolikrát slyšíme tato slova v Písmu! Anděl je sděloval Marii při Zvěstování, Ježíš Petrovi, když jej povolal, aby se stal jeho učedníkem, a anděl jimi oslovil Pavla těsně před jeho ztroskotáním. Vám všem, kteří toužíte následovat Krista jako manželé, rodiče, kněží, řeholníci a věřící laici, jenž přinášejí světu poselství evangelia, říkám: nemějte strach! Určitě se setkáte s odporem vůči poselství evangelia. Současná kultura, tak jako každá kultura, prosazuje myšlenky a hodnoty, které jsou někdy v rozporu s tím, co žil a hlásal náš Pán Ježíš Kristus. Často jsou předkládány velmi přesvědčivě, zesilovány médii a společenským tlakem skupin, které trpí nevraživostí vůči křesťanské víře. Když jste mladí a vnímaví, je snadné se nechat ovlivnit vrstevníky a přijmout ideje a hodnoty, které, jak víme, nejsou tím, co pro nás Pán doopravdy chce. Proto vám říkám: nemějte strach, ale radujte se z jeho lásky k vám; důvěřujte mu, odpovězte na jeho výzvu být učedníky, nacházejte duchovní potravu a pomoc ve svátostech církve.

Zde na Maltě žijete ve společnosti, která je tzv. prostoupená vírou a křesťanskými hodnotami. Měli byste být hrdi na to, že vaše země brání nenarozené dítě a prosazuje stabilitu rodinného života tím, že odmítá interrupce a rozvody. Vybízím vás, abyste si uchovali toto odvážné svědectví posvátnosti života a ústředního postavení manželství a rodinného života ve zdravé společnosti. Na Maltě a Gozu rodiny vědí, jak projevit úctu a věnovat péči svým starým a nemocným členům, a přijímají děti jako dar Boží. Ostatní národy se mohou učit z vašeho křesťanského příkladu. V kontextu evropské společnosti se evangelní hodnoty znovu stávají jakousi nonkonformní kulturou, podobně jak tomu bylo v době svatého Pavla.

V tomto Roce kněží vás prosím, abyste se otevřeli možnosti, že Pán některé z vás může povolat, abyste se zcela darovali službě jeho lidu skrze kněžství a zasvěcený život. Vaše země dala církvi mnoho vynikajících kněží a řeholníků. Inspirujte se jejich příkladem a poznáte hlubokou radost, která má původ v odevzdání vlastního života ve prospěch hlásání poselství Boží lásky všem bez výjimky.

Již jsem hovořil o nezbytnosti pečovat o ty nejmladší, staré a nemocné. Křesťan je však povolán přinášet blahodárné poselství evangelia všem. Bůh miluje každého jednotlivého člověka tohoto světa, ba dokonce každou jednotlivou osobu všech historických dob světa. V Ježíšově smrti a vzkříšení, které se zpřítomňují pokaždé, když slavíme mši svatou, nabízí všem lidem život v hojnosti. Jako křesťané jsme povoláni prokazovat Boží lásku, která zahrnuje všechny. Měli bychom vyhledávat chudé, zranitelné a opomíjené; měli bychom se obzvláště starat o ty, kdo mají potíže, trpí depresemi a úzkostí; musíme pečovat o lidi s postižením a udělat vše, co můžeme, při prosazování jejich důstojnosti a kvality života; měli bychom věnovat pozornost potřebám přistěhovalců a těch, kteří hledají v našich zemích útočiště; měli bychom přátelsky podávat ruku věřícím i nevěřícím. Právě toto ušlechtilé povolání lásky a služby jsme všichni dostali. Nechte se jím pobídnout k odevzdání svého života následování Krista. (maltsky) Nemějte strach být důvěrnými přáteli Krista!

Drazí mladí, dříve než se s vámi rozloučím, rád bych, abyste věděli, že jsem vám nablízku a pamatuji na vás, vaše rodinné příslušníky a vaše přátele ve své modlitbě: (maltsky) ?Pozdravujte ode mne všechny mladé na Maltě a Gozu.?

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.