Malta dosvědčuje evangelní hodnoty v mezinárodním společenství

18.4.2010 

Benedikt XVI. na rozloučenou na letišti, Malta - Luqa

Pane prezidente,
Excelence,
nadešla pro mne chvíle, abych se rozloučil s Maltou. Děkuji Bohu za to, že jsem měl možnost setkat se s vámi a navštívit tento krásný ostrov. Děkuji panu prezidentovi za vlídná slova a děkuji vám všem, kteří jste mi poskytli tak srdečné a velkorysé přijetí. Tato cesta byla pro mne příležitostí k hlubšímu docenění toho, jak evangelium, hlásané svatým Pavlem, vytvářelo duchovní identitu maltského lidu. Ve chvíli loučení mi dovolte, abych vás ještě jednou povzbudil k tomu, abyste rozvíjeli hluboké vědomí své identity a přijali odpovědnost, která z toho plyne, zejména prosazování hodnot evangelia, které vám dávají jasný pohled na lidskou důstojnost a na společný původ i osud lidského rodu.

Buďte tady, i kdekoli jinde příkladem dynamické křesťanské víry. Buďte hrdí na své křesťanské povolání a pečlivě uchovávejte své náboženské a kulturní dědictví. Dívejte se do budoucnosti s nadějí, s hlubokým respektem k Božímu stvoření, s úctou k lidskému životu a s velkým uznáním vůči manželství a integritě rodiny.
(maltsky) Buďte syny a dcerami hodnými svatého Pavla!

Vzhledem k zeměpisné poloze v srdci Středozemí připlouvají k břehům Malty mnozí migranti. Někteří utíkají před násilím a pronásledováním, jiní hledají lepší podmínky k životu. Vím o těžkostech, které může způsobit přijetí velkého počtu osob, a nemůže je řešit izolovaně pouze země, která je dostupná jako první. Zároveň však také věřím, že v síle svých křesťanských kořenů a na základě své dlouhé a hrdé historie pohostinnosti vůči cizincům, se bude Malta za pomoci ostatních států a mezinárodních organizací snažit poskytnout pomoc těm, kteří sem přicházejí, a bude se ujišťovat o tom, že jsou dodržována jejich práva.

Tyto ušlechtilé cíle závisejí na neúnavném plnění poslání, plného výzev k dialogu a spolupráci v rámci evropského a mezinárodního společenství, těch klíčových míst, kde Malta svědčí o křesťanských hodnotách, které pomáhaly utvářet její identitu. Jednota, solidarita a vzájemná úcta jsou základem vašeho společenského a politického života. Jsou inspirovány vaší katolickou vírou a jako buzola vás povedou v úsilí o autentický a integrální rozvoj. Poklad sociálního učení církve bude tyto snahy inspirovat a vést. Nikdy nedopusťte, aby byla vaše pravá identita kompromitována netečností či relativismem. Kéž zůstanete vždy věrni učení svatého Pavla, který vás povzbuzuje: ?Buďte bdělí, stůjte pevně ve víře, ukažte, že jste muži, buďte silní! Ve všem, co děláte, projevujte lásku? (1 Kor 16, 13-14).
(maltsky) Děkuji mnohokrát a Bůh vám žehnej.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.